6.Kadıköy Caz Günleri kapsamında bu akşam ''Başak Yavuz Septet'' sahne alacak. Kadıköy NHKM'de saat 20:00'de başlayacak konser öncesi Başak Yavuz'la caz üzerine söyleştik.

Geçtiğimiz Pazar günü Kadıköy Caz Günleri çerçecesinde yapılan bir söyleşide Murat Beşer, caz dinleyicilerinin seçici müzik dinleyicileri içinde bir azınlık olduğunu "azınlık içinde azınlığız" diyerek vurguladı. Bu konuda sizin görüşünüz nedir? İyi müziğin ve cazın dinleyicisi sizce neden bu kadar az?

Murat Beşer çok doğru ifade etmiş. Hele ki ana akımın dışında kalan caz müzisyenleri için durum daha da iç açıcı, neredeyse kendi kendimize çalıp söyleyeceğiz. Dinleyici sayısının az olması zaman zaman motivasyonumuzu kırsa da merkeze neyi koyduğumuzdan emin olduğumuzda bir denge sağlayabileceğimize inanmak istiyorum ve paylaşımın niteliğinin, niceliğinden daha kuvvetli olduğunu düşünüyorum.

Kadıköy Caz Günleri'nde sahne alan sanatçıların neredeyse tamamı sanatsal üretimlerini sergileyecek mekan bulamadıklarını dile getiriyor. Siz de benzer sorunlar yaşıyor musunuz ve bunun nedeni sizce nedir?

Sanatçı arkadaşlarıma katılıyorum. Birbirimize iyice kenetlendiğimiz bugünlerde kendi müziğimizi ve birbirimizin müziğini var etmek için çok çabalıyoruz. Bu sistem bizim için çalışmıyor, bu yüzden sanat ölecek, hatta belki öldü bile, kalıntılarını tecrübe ediyoruz.

'BU TANIMLAMA CAZIN ÖZÜNE AYKIRI'

Caz müziği çoğu zaman "elitist bir müzik" olarak tanımlanıyor. Elitist bir müzik midir caz? Bu tanımlamanın nedeni sizce nedir?

Caz elitist bir müzik değildir, bu tanımlama cazın özüne aykırıdır. Yaratılan bu algı, hastalıklı bir zihniyetin ürünüdür ve büyük bir yanlış anlaşılmadan ibarettir. Caz bunların tam tersine, bu duruma karşı bir isyandır, bir ifade, özgürlük mücadelesidir.

Kadıköy Caz Günleri'ni gerçekleştirmemizin en büyük nedeni, günden güne gericileşen ve piyasalaşan Türkiye'de ticari bir beklenti olmaksızın aydınlanmadan yana olan ilerici mekanlar, müzisyenler ve dinleyiciler arasında bir dayanışma kültürü oluşturmak; dinselleşme ve piyasalaşmanın sonucu oluşan kültürel erezyona hep birlikte direnmekti. Son olarak bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Caz okuluna başladığım gün Reggie Workman, yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir konuşma yapmıştı. Halbuki bir çok kişiye göre altı üstü caz yapıyoruz, hele ki 'caz yapma' diye bir deyişin olduğu bir ülkede. Bütün o gericilik ve piyasalaşma gibi çirkin kelimeler arasında güzel olanları, yani ilericiliği ve aydınlanmacılığı üzerimize giydik. Hatta belki de tam tersi... Anın getirdiği tüm riskleri göze alarak, özünde iletişim odaklı bir müzik yapmaya çırılçıplak soyunduk.

BAŞAK YAVUZ SEPTET

Müziğe ilkokulda aldığı piyano dersleriyle başlayan, ortaokul ve lisede gruplarda piyano, gitar çalarak ve şarkı söyleyerek devam eden Başak Yavuz, ilk şarkılarını o zamandan yazıp seslendirmeye başladı. Mimarlık eğitiminden sonra Sibel Köse’nin caz vokal atölyesine katıldı. 2008 yılında Nardis Caz Vokal yarışmasını kazandı ve Randy Esen’in büyük desteğiyle kariyerini değiştirip müzik okumak amacıyla New York’a taşındı. 2012 yazında Manhattan School of Music’den “Master of Music” derecesiyle mezun olduktan hemen sonra David Liebman ve Peter Eldridge’in de içinde bulunduğu kalabalık bir ekiple birlikte ilk albümünü New York’ta kaydetti. “Things” isimli bu albüm, 2013 yılında Kalan Müzik etiketiyle basıldı. Türkiye, ABD, Kanada ve Avrupa’da sahne alan Başak Yavuz, Bahçeşehir Üniversitesi’nde caz vokal ve ensemble, Bilgi Üniversitesi’nde şarkı yazımı dersleri vermektedir, aynı zamanda Açık Radyo’da “Dünyanın Cazı” ve “Bi’ Şarkım Var” isimli programları hazırlayıp sunmaktadır. 2015 itibariyle Grammy ödülleri jüri üyesidir.

Vokal, muhtelif küçük enstrümanlar: Başak Yavuz
Soprano Saksafon: Serhan Erkol
Tenor Saksafon: Barış Ertürk
Gitar, keman: Cansun Küçüktürk
Keyboard: Adem Gülşen
Elektronik Bas: Alper Yılmaz
Davul: Erdem Göymen

*6. Kadıköy Caz Günleri, bu akşam Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek Başak Yavuz Septet konseri ile devam edecek. Konserin biletlerini ve etkinlik takvimini NHKM sitesinden edinebilirsiniz. 

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr