Mehmet Çakıcı, geçtiğimiz yıllarda meclis kürsüsünde emekli yasasının 50’den 60’a çıkaran yasayı engellemek için protesto amaçlı 13 saat konuşma yaparak kırılması zor bir rekora imza atmıştı. Çakıcı bu sefer Meclis Genel Kurulu’nda Türkiye ile imzalanacak su anlaşmasını protesto etti. Çakıcı, “Bu sistemin içine girmek istemeyen, ülkenin kaynaklarını peşkeş çekmek istemeyen belediyeleri cezalandıracaksınız “ yazılı pankart açtı. Hükümeti eleştiren Milletvekili Çakıcı, anlaşma için “tarihin en büyük peşkeşi” ifadelerini kullandı.

Çakıcı, Türkiye’den gelen suyun temini konusunda Türkiye hükümeti ile imzalanacak anlaşma bağlamında, hükümeti halkı kandırmakla suçlarken, belediyelere alternatif bırakılmadığını savundu. “Bu sistemin içine girmek istemeyen, ülkenin kaynaklarını peşkeş çekmek istemeyen belediyeleri cezalandıracaksınız “ diyen Çakıcı, devamında ise Başbakan Ömer Kalyoncu’ya işaret ederek, “Tarihin en büyük özelleştirmesini ne yüzle imzalayacaksınız“ dedi.

Çakıcı, kürsüde konuşma yaptığı sırada ise “Suda özelleştirmeye hayır. Suda peşkeşe başkaldırınız” yazılı pankart açtı. Çakıcı’nın Meclis kürsüsünden yaptığı pankart açma eylemi nedeniyle Meclis İç Tüzüğü gereği Çakıcı uyarıldı ve oturuma ara verildi.

17 Ekim 2015 tarihinde resmi açılışı yapılan 'KKTC Su Temin (Asrın Suyu) projesi', işletmeye yönelik anlaşmazlıklar nedeniyle bir türlü nihayete erdirilememişti. Anlaşmanın imzalanmamış olması hükümet ortakları arasında da sıkıntıya neden olmuştu. Sorunun giderilmesi için bazı bakanlar Türkiye’de konu ile ilgili yetkililerle görüşmüş, ardından adaya dönmüşlerdi.

Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu toplanarak Türkiye’den adaya gelen suya ilişkin anlaşma metninin onayladı. Kabine anlaşma metnini onaylarken KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu’ya da Türkiye ile anlaşmayı imzalaması için tam yetki verdi. Ömer Kalyoncu ise yapmış olduğu açıklamada, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’le bir telefon görüşmesi yaparak anlaşma metninde yapılmasını istedikleri değişiklikleri görüşmüştü. Kalyoncu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada taleplerinin kabul edildiğini dile getirerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelerek anlaşma metnini imzalayacaklarını duyurmuştu.

Kaynak: Haber.sol.org.tr