İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin önceki gün gerçekleşen oturum gündemine “Ataköy-İkitelli Metro Hattı İnşaatı ve Elektromekanik işleri” geldi. Raporda 2015-2019 yıllarına kapsayan stratejik planda öngörülen toplu ulaşım hedefleri kapsamında metro ihalesinin 29 Eylül 2015 tarihinde sonuçlandığı belirtilerek projenin gerçekleştirilebilmesi için 338 milyon 272 bin Avro dış borçlanmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, söz konusu tutarla metro tamamen dış borçlanmayla yapılmış oluyor. 

AKP'NİN OYLARIYLA GEÇTİ
AKP’li Meclis üyeleri ise “Projenin ihalesi yapılmış. En ucuz teklif buydu. Bütçeden 3 milyar ulaşımı ayrılmış bir durumda fakat 5 tane aynı anda proje var. Bu borçlanma olabilir ama faydası uzun yıllar sürecek” dedi. Teklif CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Meclis gündeminde tartışma yaratan tekliflerden biri de İBB iştiraki İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (İSTAÇ) aitti. Teklifte İSTAÇ’a borçlanma yetkisi verilmesi istendi. CHP’li meclis üyesi Hakkı Sağlam teklife itiraz ederek “İSTAÇ kara geçmesi gereken bir şirket. Yeni yıla gireli daha 2 buçuk ay oldu. İstanbul’un bütçesi delik deşik oldu. Bu borçlanma İstanbul’u batırdığınızın belgesidir. Ayrıca İSTAÇ topladığı harfiyatla İstanbul’un bazı ilçelerine zarar veren bir şirkettir” diye konuştu.

AKP’li meclis üyeleri ise, “Şirket yılı herhangi bir borçla kapatmadı. Borçlanma yetkisi de vardır. Şirketin çevreye zararı yok. İSTAÇ çevreci projeler için borç alıyor” dedi. Teklif CHP’li Meclis üyelerinin oylarına karşın AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.


Kaynak: Haber.sol.org.tr