Suriye'de ateşkes süreci devam ederken, önümüzdeki hafta tekrar başlayacak müzakereler öncesinde Suriye'nin idari yapısı daha sık tartışılmaya başlandı.

Middle East Eye'dan Wladimir van Wilgenburg'un haberine göre, ABD resmi olarak karşı çıksa da, Suriye'de federal yapıya sıcak bakıyor.

Kobani'den bir Kürt yetkili olan İdris Nassan, "Suriye rejimi bütün Suriye'deki iktidarı geri kazanmasının zor olduğunu biliyor, bu nedenle federalizmi kabul etmeye gönüllü" diyor.

Nassan ayrıca Kürtlerin kendi kasaba ve kentlerini yönetmek için savaştığını, bundan dolayı da Esad'ın koltuğunda gözlerinin olmadığını belirtiyor.

Reuters: Suriye'de federal yapı tartışılıyor

Nassan'a göre Rusya'nın son zamanlarda Kürtlere yardım etmesinin amacı, Türkiye'nin Suriye'nin içindeki ve dışındaki etkisini azaltmak.

Haberde görüşlerine yer verilen Rus askeri uzmanı Pavel Felgenhauer de, Rusya'nın özerk bir Kürt bölgesini destekleyip desteklemediği yönündeki bir soruya, "Görünüşe göre destekliyoruz" cevabını veriyor.

ABD'nin resmi tutumunun özerk Kürt bölgesine karşıtlık şeklinde formüle edilmesine rağmen, Nassan federal Suriye anlaşmasını Washington'un gizlice desteklediğini öne sürüyor.

Nassan'a göre Suriye üç federal bölgeye ayrılacak: Sünni, Alevi ve Kürt bölgeleri.

Suriye bölünecek mi?

ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford da, Washington'un federalizme karşı olmadığını, ancak bunun için de ısrar etmeyeceğini vurguluyor.

Bir başka uzman Nicholas Heras da, ABD'nin Suriye'nin bölünmesini istemediğini, ancak federalizmin "bölünme" anlamına gelmeyeceğini savunuyor.

Al Masdar editörü Leith Ebu Fadıl da, Şam yönetiminin pek seçeneğinin olmadığını, Kürtlerin güçlü olduğunu, en önemlisi de ikisinin de ortak düşman olarak Türkiye'yi gördüklerini kaydediyor.

Fadıl'a göre Şam yönetiminin tek kaygısı, Haseke'deki Kürt kontrolündeki petrol bölgeleri. Ancak Fadıl, buradaki petrollerin Suriye limanlarına ulaşması için müzakere yapılabileceğini söylüyor.

İlham Ehmed: Suriye'nin üç federal bölgeye ayrılması tartışılıyor

Eski Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi de, Beşar Esad'ın Kürtlerin kendilerini yönetmesini kabul edeceğini düşündüğünü belirtiyor. Makdisi'ye göre bunun nedeni, Esad'ın Erdoğan karşıtı tutumu.

Ancak yine Makdisi, bu konudaki son sözü Rusya ve İran'ın söyleyeceğine dikkat çekiyor.

Leith Ebu Fadıl ise, Ankara'nın durumu kurtarmak için Esad'la barış yapmaya çalışabileceğini, ancak şu anda kontrolün Rusya'da olduğunu söylüyor.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr