Çankaya Belediyesinin Yıldızevler Mahallesinde inşa edeceği Zülfü Livaneli Sanat Merkezi'nin temeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla atıldı.

 Konuşmasına Çankaya Belediyesinin yaşamının önemli bölümünü geçirdiği bu mahallede yapılacak bir sanat merkezine kendi adını vermesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek başlayan Zülfü Livaneli, "Çankaya Belediyesinin böyle bir karar verdiğini duyunca şaşırdım. Biz Türkiyeli sanatçılar yaşarken onore edilmeye alışkın değiliz. Baskıya, sansüre, sürgüne ve hapse alışkınız" dedi.

Konuşmasında Lozan tartışmalarına da göndermede bulunan Livaneli, halk kültürüne Cumhuriyetle birlikte önem verilmeye başlandığını hatırlattı. Livaneli, " Bizler Cumhuriyet ozanıyız. Lozan Antlaşması Cumhuriyetin tapusu olduğu için, bu anlamda Lozan'ın da ozanıyız" diye konuştu.

TAŞDELEN: "SANATÇILARA ASIL YAŞARKEN EL ÜSTÜNDE TUTMALIYIZ"

Çankaya Belediyesi'nin kültür ve sanata özel bir önem verdiğini belirten Taşdelen, "Bu, Cumhuriyetin temeli kültürdür diyen Atatürk'ün bizlere miras bıraktığı bir görevdir de. Bu bilinçle Yaşar Kemal, Can Yücel gibi pek çok büyük değerimizin adını Çankaya'da yaşatıyoruz. Ama hepimizin bu konuda bir kusuru var. Sanatçılarımız hayattayken gereken özeni göstermiyoruz. Oysa onları asıl yaşarken el üstünde tutmalıyız. Biz bu sanat merkezimize Zülfü Livaneli adını verirken, bu değerlendirme esin kaynağımız oldu" diye konuştu.

Çankaya Belediyesi tarafından yapılacak olan Zülfü Livaneli Sanat Merkezi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'in ev sahipliğinde düzenlenen törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sanatçı Zülfü Livaneli, gazeteci Nebil Özgentürk, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP Parti Meclisi Üyeleri, CHP milletvekilleri, CHP Ankara İl Başkanı Adnan Keskin, CHP Çankaya İlçe Başkanı Selçuk Dereli, Çankaya Belediyesi Meclis Üyleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Temel atma töreninde, Çankaya Belediyesi Filarmoni Orkestrası'nın verdiği mini bir konser sonarsında gazeteci Nebil Özgentürk'ün hazırladığı "Zülfü Livaneli Belgeseli" gösterildi.

Törende bir konuşma yapan gazeteci Özgentürk "İyi ki karanlıkta sığınacağımız sanat ve Zülfü Livaneli gibi sanatçılar var. Çok zor günler yaşadığımız bu günlerde bu gerçeği çok daha iyi anlıyoruz" dedi.

Çankaya'ya kazandırılan sanat merkezlerinden biri olacak Zülfü Livaneli Sanat Merkezi, bin 100 metrekare alan üzerine inşa edilecek. Sanat Merkezinde müzik, fotoğrafçılık, drama, resim kursları atölyelerinin yanı sıra iki de sergi salonu yer alacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr