Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başkanlık sistemi, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi ve Şangay 5'lisiyle ilgili konularda açıklama yaptı.
Bakan Zeybekci, halkın kendi iradesiyle cumhurbaşkanını seçtiğini, parlamento yapısının ve hükümet yapısının da buna uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:


"Türkiye'de devleti yönetme anlamında bir sıkıntı var. Millet devletin önünde gidiyor. Millet kendi iradesiyle cumhurbaşkanını seçti. Milletin seçtiği bir cumhurbaşkanı bu ülkede eski cumhurbaşkanları gibi olamaz. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı halka gidip de 'Ben çok iyi imza atarım, çok iyi onaylarım' diyemez. Bu ülkenin, milletin tüm dertleriyle ilgilenmek, projeler ortaya koymak, ülkenin muasır medeniyet yolculuğunun tarifini ve kaptanlığını yapacak, liderlik yapacak siyasi bir söylem içinde olacaktır. O anlamda halk bir tercihte bulundu. Kendi oylarıyla cumhurbaşkanı seçti, şimdi sistemin diğer tarafını, parlamenter yapıyı, hükümet yapısını buna uygun hale getirmek zorunda. Bunun adına başkanlık sistemi deriz, cumhurbaşkanlığı sistemi deriz, başka sistem deriz, bilmiyorum ama ortada net bir şekilde ihtiyaç var. Türkiye bunu çok iyi tanımlamalı. Siyaset çok iyi tartışmalı ve halkın önüne getirmeli.

Biz de Ak Parti olarak TBMM'den bir uzlaşmayla geçecek olan değişikliği 367'nin üzerinde dahi olsa, halka götürerek onaylatacağız. Bu köklü tarihsel bir değişim, dönüşüm. Son dönemlerde gördüğümüz kadarıyla TBMM'de grubu olan partilerde yakınlaşma ve yakınsama var, birbirlerine fikirlerine doğru, yakın bir gelecekte böyle bir çalışma yapılır. TBMM'den geçtikten sonra halkın önüne gelir, halk da son kararı verir. Türkiye geleceğe doğru koşacaksa, hızlı hareket edecekse, bu liderlikle, güçlü hızlı esnek karar alabilen bir sistemle yapılması gerekiyor o da başkanlık sistemidir."


"TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBI GEÇİCİDİR"


Moody's not indirmesinden sonra Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin tamamen tesadüf olduğunu ileri süren Bakan Zeybekci, "Bu Moody's'in not indirmesinin Türk lirasının değer kaybıyla bir ilişki yoktur. Bu teknik olarak tespit edilmiş bir konudur. Türk lirasının değer kaybetmesinin etkileri yurt dışından kaynaklanan, global, herkesin etkilendiği bir süreçtir" dedi.
Amerikan Merkez Bankası'nın 3 yıldan beri bir türlü yapamadığı faiz artırımlarıyla ilgili spekülatif hareketlerinin olduğunu kaydeden Zeybekci, "Merkez Bankamız, son 5 aydan beri Türkiye'de dövizle ilgili hiç bir şekilde aktif rol oynamıyor, günlük ihaleler yapmıyor, piyasaya para vermiyor. Müdahale etmemesini de biz öneriyoruz. Yani piyasanın kendi içinde bu regülasyonu dengelemeyi tamamlamasının çok daha sağlıklı olduğuna inanıyoruz.

Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı, tamamen bizim dışımızdaki sebeplerden kaynaklanan uluslararası piyasalarda hareketlenmelerden kaynaklanan geçici, altını çizerek söylüyorum geçici bir durumdur. Amerikan dolarının aşırı şekilde değerli kalması sürdürülebilir değildir" diye konuştu.


"ŞANGAY 5'LİSİ HEDEFİMİZ"


Bakan Zeybekci, Şangay 5'lisinin Türkiye'nin hedefi olduğunu belirterek, bununla ilgili de şöyle dedi:
"Bizim için gümrük birliği hedeftir. Transatlantik ortaklığı bizim için hedeftir. Avrasya Gümrük Birliği hedeftir. Bunların hedef olduğu gibi Şangay 5'lisi de bizim için hedeftir. Global anlamda etkin bir ekonomi olamazsak, edilgen bir hale düşürsek bundan daha ileriye gidemeyiz. Eğer 500 milyar dolar ihracat diyorsak, 2 trilyon dolarlık milli gelir diyorsak, kişi başına düşen milli gelirimiz 25- 30 bin dolar seviyesine çıkacak diyorsak, Avrupa'nın en büyük 3, dünyanın 10 ekonomisinden olacağız diyorsak, biz global anlamda etkin bir ekonomi olmak zorundayız. Bunun için de Şangay 5'lisi bizim için hedeftir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr