Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kitap Fuarı, oyuncu Zafer Algöz ve komedi yazarı Can Yılmaz'ı ağırladı. Kılavuz Gençlik Sahnesinde gerçekleşen konferansta anılarını dinleyicilerle paylaşan Algöz ve Yılmaz, Türkiye’deki eğitim sistemini de eleştirdiler.

Çocuklarda kitap okuma alışkanlığının oluşabilmesi için Türkiye’deki eğitim sisteminin test çözme mantığından derhal uzaklaşması gerektiğini belirten Algöz, “Almanya’daki, İsviçre’deki eğitim sisteminin kaliteli olması oradaki eğitim sisteminde test çözmek diye bir şeyin olmamasından dolayıdır. Bir şeyin nedenini, niçinini, nasılını oturup kendin yazmak zorundasın. Bizim eğitim sistemimiz hep ezbere dayalıdır. Bu sistemde insanlara hep ezberle, test çöz, tarih ezberle, bilgi ezberle gibi ezbere dayalı olduğu zaman insanlarda kitaba karşı bir sempati değil antipati oluşur. Her hangi bir kitabı o kişi gördüğünde ‘eyvah yine ezberlemem gereken bir şeyler var’ diye bilinçaltı bunu hatırladığı için insanlar kitap okumak istemiyor. Bunun için bizden sonraki kuşağa kitap okumayı aşılamak için test çözme ve ezberci sistemin derhal değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

Konuşmasında kitabı 'Haşırt Dı Bilekbord’dan da bahseden Algöz, “Yazdığım kitabın yazım süresi çok uzun sürdü. Çünkü 40 yıllık bir zaman diliminde tiyatrocu ve oyuncu olarak kamere önünde ve arkasında birebir insanlarla yaşamış olduğum anılarımı bir kitaba topladım. Kitabım adı bildiğiniz üzere Haşırt Dı Bilekbord. Bu kitabın isim babası olan rahmetli Öztürk Serengil’di. Kendisi bir Fransız restoranında kazık yediği için o anı anlatırken Haşırt Dı Bilekbord demişti. O sözcükten yola çıkarak kitabın adını da öyle koydum. Kitabımda Sadri Alışık’tan tutup Kemal Sunal’a, Fatma Girik’e kadar yaşanılmış birebir anılar var. Ben bu kitabı yazarken tek kişilik gösteri tatında olsun, okuyan insanlarda bunu bir solukta bitirsinler parça parça okumasınlar düşüncesiyle yola çıkmıştım. Kitabımın bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemiştim. Edebiyat dünyasına bu kadar hızlı gireceğimi de düşünmemiştim. Şimdi ikinci kitabımın hazırlıklarını yapıyorum. İsmi de Cash On The Table olacak. Bu kitabımda da birçok anımı sizlerle paylaşacağım” diye konuştu.

Konferansta komedi yazarlığında kendisini nasıl geliştirdiğini aktaran Can Yılmaz, “Zafer Algöz’ü dost edindim, Cem Yılmaz’ı Ahbap edindim, biraz da Ozan Güven’i tanırım yeter zaten. Komedi yazarı olmak için özel bir çaba sarf etmedim zaten. Komedi yazarlığı yapmayı seviyorum ve yapıyorum. Yazdığı şeylerde genelde komik oluyordu. Kendini geliştirmek için de kitap okumak gerekiyor, araştırmak gerekiyor. Etrafı gözlemlemek devamlı araştıp öğrenmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Söyleşinin ardından Algöz ve Yılmaz, hayranlarının kitaplarını imzaladılar.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr