Almanya’da Hıristiyan Demokratların (CDU) lideri Başbakan Angela Merkel’i koltuğundan indirmek için son 12 yıldır ilk kez iddialı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD), genel başkanı ve başbakan adayı olarak Martin Schulz’un altına tüm gücüyle mührü bastı. Dünkü SPD kurultayında Schulz 605 delegenin oylarının yüzde 100’ünü alarak genel başkanlığa seçildi. 2. Dünya Savaşı sonrası SPD’de ilk kez bir genel başkana bu oranda destek çıktı. Liderliği Sigmar Gabriel’den devralan Schulz, tek bir aleyhte oy çıkmayan bu rüya gibi sonucu “Sanıyorum başbakanlığı fethetme yolunda bir başlangıç” diye yorumladı.

‘Aynı işe aynı ücret’

Berlin’de delegelerin yanı sıra 2 binden fazla konuk önüne çıkan Schulz (61), 75 dakikalık konuşmasında 24 Eylül’deki genel seçimde birinci parti olma hedefini tekrarlarken “SPD geri döndü. Bu ülkeyi daha iyi, daha adil yapmak, halkına hak ettiği saygıyı vermek için yetki istiyorum” dedi. Adalet, saygı ve haysiyet kavramlarının kampanyasının ana teması olacağını söyledi. Hem kadınlarla erkekler hem de Doğu Almanlarla Batı Almanlar arasında aynı işe aynı ücret, çocuk yuvasından üniversite eğitimine kadar harçsız eğitim, günlük suçlara daha sert yaklaşım vaat etti. Çiçeği burnundaki lider, partisinden “sadece bugün değil, görevde kaldığı müddetçe” kendisine güvenmesini istedi. Hırıstiyan Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti ile koalisyon olasılıklarına değinmedi. SPD seçim programını haziran ayında kararlaştıracak.

Bir polis ailesinin 5. çocuğu olan, geçmişte kitapçılık da yapan ve 2016 sonunda Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’nı bırakarak Berlin’e dönüp Merkel’e meydan okuyan Schulz’un başbakan adaylığını açıklamasından beri partisinin oylarında 10 puana varan büyük çıkış görüldü. Son anketler Hıristiyan Demokratlar ile SPD’yi başa baş gösteriyor.

Steinmeier de sarayda

Eski SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ocak ayı sonunda ekonomi bakanlığından dışişleri bakanlığına geçmiş ve genel başkanlık görevinden Schulz lehine çekilmişti. Gabriel “Bu partimizin on yıllardır yaşadığı en neşeli ve en iyimser liderlik devir teslimi. Melankoliye yer yok. Bir çıkışımız var, adı da Martin Schulz” dedi. SPD’nin önde gelen isimlerinden olan ve dışişleri bakanlığını bırakıp yeni cumhurbaşkanı seçilen Frank-Walter Steinmeier de Bellevue Sarayı’nda düzenlenen sembolik törenle görevi Joachim Gauck’tan devraldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr