Kolej Meydanı'na çıkan bütün yollar trafiğe kapatılırken, polis ekipleri 2 ayrı arama noktası oluşturdu. Miting alanına gelen göstericiler, buralarda arandı. Polisin arama noktasından geçen kişilerin daha sonra miting tertip komitesi tarafından da aranması dikkat çekti. Miting nedeniyle 5 bin polisin görevli olduğu öğrenildi.

KAPALI YOLLAR

Kolej Meydanı'ndaki miting için Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından 1 Mayıs Pazar günü saat 08.00'den itibaren; Kurtuluş Kavşağı, Celal Bayar Bulvarı, Cemal Gürsel Caddesi, Kıbrıs Caddesi, Ziya Gökalp Caddesi, A. Adnan Saygun Caddesi, Aksu Caddesi, Libya Caddesi, Prof. Dr. Nusret Fişek Caddesi, Sıhhiye Köprü üzeri Celal Bayar Bulvarı Kurtuluş istikameti, Süleyman Sırrı Sokak girişi Yenişehir Pazar Yeri Karşısında bulunan kavşakla Kolej Meydanı'nın miting süresince araç trafiğine kapatılacağı duyurulmuştu.

CHP VE SENDİKALAR KIZILAY'DA TOPLANDI

Türkiye'nin birçok ilinden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gelen CHP'liler ve çeşitli sendikaların üyeleri de Kızılay Güvenpark önünde toplandı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, milletvekilleri ve partililer davul zurna eşliğinde kol kola girdi. 'İş kazalarına ve işçi ölümlerine son', 'Çocuklar vakıfta değil okulda güzel', 'Barış, emek, özgürlük; yaşasın 1 Mayıs', 'Ucuz emek sömürüsüne son' yazılı pankart ve dövizleri taşıyan partililer sloganlar atarak, Kurtuluş'taki Kolej Meydanı'nda düzenlenecek 1 Mayıs etkinliklerine katılmak için yürüyüşe geçti.

Sakarya'da 32 ilden gelen 15 bin işçi 1 Mayıs'ı kutluyor

HAK-İŞ Konfederasyonu'nun bu yıl Sakarya'da kutladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne 32 ilden yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yürüyüş sırası
nda karanfiller dağıtarak 1 Mayıs'ı kutladı.

1 Mayıs kutlamaları için 32 ilden gelen sendika üyeleri Adapazarı Kent Meydanı'nda toplandı. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve sendika üyeleri, Yeni Cami önünden etkinliklerin yapılacağı meydana kadar yürüdüler. Arslan, sendika üyeleri ve işçiler yol boyunca vatandaşlara ve polis memurlarına karanfil vererek, herkesin bayramını kutladı. İşçiler, "Teröre hayır", "Yaşasın 1 Mayıs", "İlkeli, onurlu, kararlı sendikacılık", "Taşerona hayır", "5620 sayılı kanun kaldırılsın", "İnsanca üretim, insanca yaşam" yazılı dövizler taşırken, mitingin yapılacağı Kent Meydanı'na gelindiğinde halaylar çekildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı alanda konser verdi.
1 Mayıs nedeniyle sabah erken saatlerde Türkiye'nin dört bir yanından aileleriyle birlikte Sakarya'ya gelen sendika üyeleri Kent Meydanı'na girişleri sırasında üst aramasından geçirilerek içeri alındılar. Kent Meydanı'nda resmi polislerin yanı sıra çok sayıda sivil poliste görev yaparken, kutlama nedeniyle çevre illerden de yaklaşık 3 bin polisin Sakarya'ya geldiği bildirildi. Polisin karadan aldığı önlemlere ilave olarak havadan da helikopter ile Kent Meydanı takibe alınırken, miting alanındaki görüntüler ile canlı olarak emniyet müdürlüğü tarafından izleniyor. Mobese kameralarının ve emniyet müdürlüğüne ait görüntü aktaran araçtan meydandaki gelişmeler takip ediliyor.

ARSLAN: PUSU KURAN HAİNLERİ LANETLİYORUZ

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Gaziantep ve Mardin Nusaybin'de düzenlenen terör saldırılarına lanet yağdırarak, "Bugün hain teröristlerin saldırılarıyla Gaziantep'te, Nusaybin'de kaybettiğimiz şehitlerimiz var. Allah'tan rahmet diliyoruz. Bir kez daha haince, kalleşçe, ahlaksızca tertipleriyle askerlerimize, polislerimize korucularımıza pusu kuran hainleri bir kez daha buradan lanetliyoruz. Türkiye devleti terörle mücadele konusunda daha aktif çalışmaları hayata geçireceğine olan inancımızı bir kez daha söylüyoruz" dedi.

Arslan, demokrasinin yeni anayasayla devam edebileceğini söyleyerek, "40 yıldır 'hak' dedik, 'demokrasi' dedik. Darbelere, muhtıralara karşı dimdik ayakta durduk ve durmaya devam edeceğiz. Hak-İş her koşulda demokrasiden yana oldu ve olmaya da devam edecek. İşte bu yüzden yeni ve sivil bir anayasa diyoruz. Hak-İş Konfederasyonu olarak bu ülkenin geleceğine güveniyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun savaşa, çatışmaya ve soykırımlara son verilsin istiyoruz. Filistin, Irak ve birçok ülkede yaşanan insanlık dramını ve katliamı lanetliyoruz" diye konuştu.

İşçilere çalıştıkları iş yerlerinde güvenlik önlemlerini almaları yönünde çağrı yapan Arslan, şöyle konuştu:

"Çocuk istismarına yönelik şiddete ve cinayetlere son verilsin istiyoruz. Çocuk işçiliğine son verilsin istiyoruz. Kadınların her alanda istihdamı sağlansın istiyoruz. İş kazalarında evlatlarını yitiren anaların, eşlerin isyanının duyulmasını istiyoruz. İş kazaları son bulsun istiyoruz. Devlete bir kez daha sesleniyoruz; iş yerlerini siz koruyacaksınız. İşçilerin canı pahasına çalışmasının önüne geçin. İşçilere sesleniyoruz. Canınızı tehlikeye atmayın" dedi.

Konfederasyon olarak teşeron işçilerin kadroya geçmesini sağlayacaklarını ifade eden Arslan, "Sendikalı olmayan işilerimize 'ne olursan ol yine gel, sendikalı ol, güçlü ol, Hak-İş'li ol' diyoruz. Teşoran işçiler için kadro istiyoruz, alacağız, vermezlerse de alacağız" ifadelerini kullandı.

Mitingin ilk saatlerinde meydanda 15 bin kişi bulunurken, sonradan katılımlarla meydandakilerin sayısı 20 bini buldu. Kalabalıktakiler, konuşmaların ardından halaylar çekerek eğlendi.

Tarsus'ta 1 Mayıs kutlamaları iptal edildi

MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde Emek ve Demokrasi Güçleri 1 Mayıs Tertip komitesi tarafından daha saat 15.00'da Atatürk Caddesi üzerinde eski Adliye önünde kutlanacağı duyurulan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları güvenlik gerekçesi ile Tertip Komitesi tarafından alınan kararla iptal edildi.

İptal kararını Eğitim Sen Tarsus Şubesinde yaptığı basın açıklaması ile duyuran 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı İHD Yöneticisi Salih Güçlü şunları söyledi:

"Siyasi iktidarın içeride ve dışarıda sürdürdüğü savaş politikaları nedeniyle yaratılan kaos ortamı ve güvensizlikten dolayı, emekçilerin huzur ve barış içerisinde 1 Mayıs'ı kutlama isteği engellenmiştir. Yapılan bomba ihbarları ve patlayan bombalar güvenlik kaygılarımızı iyice artırmıştır. Tarsus'ta, emek ve demokrasi güçleri olarak oluşturduğumuz tertip komitesinin aldığı kararla, halkımıza ve üyelerimize yönelik sorumluluğumuz gereği bugün saat 15.00'te eski adliye önünde gerçekleştireceğimiz 1 Mayıs Mitingini iptal etmiş bulunuyoruz. Ancak şu bilinsin ki, ülkemizin emekçileri ve demokrasi güçleri olarak demokrasi, özgürlük mücadelesinden ve barış taleplerimizden asla vazgeçmedik. Bu taleplerimizi gerçekleştirmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz."

Hakkari'de 1 Mayıs, basın açıklamasıyla kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yapılan basın açıklamasıyla kutlandı.

Hakkari'de Kamu Emekçileri Konfederasyonuna bağlı KESK Hakkari şubesi organizasyonuyla belediye binası önünde bir araya gelen sendika temsilcileri ve 100 civarında Kesk üyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yapılan basın açıklamasına katıldı. Basın açıklamasına HDP'li yöneticiler de destek verdi. Kürtçe 'Biji 1 Gulan (Yaşasın 1 Mayıs)', 'Taşeron cinayettir. Taşerona son' pankartlarının açıldığı basın açıklamasına katılan işçi ve emekçiler sık sık 1 Mayıs ile ilgili sloganlar attı. Grup adına basın açıklamasının metni Kesk Şubesi Hakkari Dönem sözcüsü Musa Bor okudu. Bor şöyle dedi:

"Çalışma ve yaşam şartlarının giderek ağırlaştığı, her alanda AKP faşizminin zirve yaptığı, iş güvencemize göz dikildiği, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, istihdam bürolarıyla modern kölelik koşullarının dayatıldığı, kadına yönelik şiddetin normalleştirilmeye çalışıldığı, çocuklara yönelik tacizin iktidar eliyle korunduğu, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirecek çatışmaların tehlikeli şekilde tırmandırıldığı, AKP’nin Sokağa çıkma yasakları ve Ortadoğu’daki savaşı mezhepçi, milliyetçi, etnik politikalarla süreklileştirdiği koşullarda emekçiler ve ezilen halklar 2016 1 Mayıs’ına giriyor. AKP iktidarı, emek düşmanlığını yeni saldırı yasalarıyla, baskı, sürgün, soruşturma ve cezalarla hayata geçirirken; dil, din, etnik kimlik, kültür, mezhep farklılıklarını kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı siyasetini içte ve dışta savaş politikasıyla hayata geçiriyor. Biz işsizliğin, yoksulluğun pençesinde kıvranırken onlar ülkeyi baskı ve zordan beslenen yolsuzluk ve rüşvet düzenini 'Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi' ile tamamlamak için ülkeyi kan gölüne çeviriyor."

İzmir'de 1 Mayıs coşkusu

Taylan YILDIRIM- Tufan HAMARAT / İZMİR, () - İZMİR'de, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılan grupların Gündoğdu Meydanı'na gelişleri sürüyor. Slogan atıp marşlar ve şarkılar söyleyen grupların kortej halinde yürülüşleri devam ederken, kutlamalarda bu yıl güvenlik önlemlerine de daha çok özen gösteriliyor. Önceki yılların aksine katılımcılar, tertip komitesinin talebi doğrultusunda iki ayrı arama noktasından geçip sonra kortej oluşturuyor, alana girmeden bir kez daha aranıyor. Kutlamalara sırt çantalarıyla katılmama çağrısı yapıldı, kortej içerisinde grup tarafından tanınmayan kişilerin, görevlilere bildirilmesi istendi.

Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları öncesinde, hem polis hem de tertip komitesi güvenliğe büyük önem verdi, ilk plana aldı. Etrafı tamamen bariyerlerle kapatılmış olan kutlamanın yapılacağı meydanda, polis ve bomba uzmanı köpekler arama yaptı. Sahneye ve kullanılacak malzemelere kadar her noktasında inceleme yapılan meydan, gerekli güvenlik onayını aldıktan sonra tertip komitesine kutlama için teslim edildi.

KORTEJLERİN TOPLANMA ALANLARI DA DEĞİŞTİRİLDİ

Geçen yılın aksine kortejlerin toplanma alanlarında da değişikliğe gidildi. Türk-iş'e bağlı sendikalar Alsancak Limanı önünde toplanıp alana geçti. Türk İş'e bağlı sendikaların toplanmasında bir arama noktasından geçirilip kortej oluşturuldu. Önceki yıllarda Basmane Meydanı'nda kortej oluşturan DİSK ise bu yıl, Konak'taki eski Sümerbank binası ve Konak Pier önünde toplanma kararı aldı. Tertip komitesinin talepleri doğrultusunda, güvenlik önlemlerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, eskiden arama yapılmadan oluşturulan kortejler için, Ankara Garı'ndaki geçen yılki patlama nedeniyle özel özen gösterildi. Bu kez, Sümerbank binası önünde ve Konak Pier önünde iki kez aramadan geçirildikten sonra kortej oluşturulup yürüyüşe geçildi. Konak Pier önünde toplanan kortejler, Birinci Kordon'dan önce Cumhuriyet Meydanı'na, ardından Subay Ordu Evi önündeki üçüncü ve son arama noktasından geçirilip kutlama alanına alınıyor. Arama sırasında, polisle katılımcılar arasında sorun yaşanmaması için tertip komitesinin görevlendirdiği kişiler buralarda hazır bulundu ve kesinlikle üst araması yapılmayan kişilerin alana alınmasına izin verilmedi. 1 Mayıs kutlamalarına katılacak kişilerden ayrıca, sırt çantalarıyla gelmemeleri, kortejlerinde tanımadıkları kişilerin olması halinde görevlilere haber vermeleri de istendi.

'LAİKLİK' VURGUSU

Kortej yürüyüşleri de saat 11.30 sıralarında başladı. DİSK ve KESK'e bağlı sendika üyeleri, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünden yürüyüşe geçti. Başta HDP olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin toplanma alanı da Cumhuriyet Meydanı oldu. Türk İş'e bağlı sendikaların üyeleri ise, Alsancak Limanı'ndan alana yürüdü. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıları söyleyip, sloganlar attı. Taşınan dövizlerle mesajlar verildi. İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın, karşılama anonslarını ve sunumunu yaptığı kutlamalarda, Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alınan Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK sözcüsü Bahri Akkan'ın, ortak açıklamayı okuyacakları öğrenildi. Açıklamalardan sonra da, sanatçı İlkay Akkaya konser verecek.

POLİS DE 5 BİN KİŞİYLE ÖNLEM ALDI

Bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpeklerin arama yaptığı Gündoğdu Meydanı'nın çevresi, kutlamalar için bariyerlerle kapatıldı. Birçok ilden, takviye bariyer getirildi. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında başta olmak üzere kentte 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile polis arasında gerginlik yaşanmaması için, tarafların dikkatli oldukları gözlendi. Olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA'lar ise kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra alanda, polisin yerden 3G ile havadan ise helikopterin çektiği görüntüler canlı yayınla, vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletiliyor. 1 Mayıs kutlamaları da, güvenlik yönünden buradan yönetiliyor. Tören yapılacak alanda ve güzergahları denetleyen, gerekli uyarılarda bulunan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da makamına geçtiği, merkeze ulaşan görüntüleri yardımcılarıyla izleyip, talimatlarını bunlara göre verdiği belirtildi.

ARAMA NOKTASINDAN ÇIPLAK GEÇTİLER

İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarına katılan, kendilerini anarşist olarak tanımlayan yaklaşık 25 kişilik bir grup, Birinci Kordon'daki Orduevi önünde oluşturulan arama noktasına geldiklerinde, bir anda geriye dönüp koşmaya başladı. Çevredekiler ne olduğunu anlamaya çalışıp, endişeli gözlerle gruptakileri izlemeye başladı. Bu şaşkınlık anında erkekler tamamen soyundu, üzerlerinde sadece iç çamaşırları kaldı. Gruptaki kadınlar da belden yukarısındaki giysi ve sutyenlerini çıkarttı. Gruptaki erkek ve kadınlar, arama noktasından bu şekilde geçerek alana doğru ilerledi. Grupta bulunanlar, daha önceki eylemlerde polisin katılanların can güvenliklerini sağlayamamasına tepki olarak ve kontrol noktasında arama için bedenlerine dokunulmaması için böyle bir yönteme başvurduklarını söyledi.

Şanlıurfa’da 1 Mayıs kutlamaları iptal edildi

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü binası önünde bomba yüklü araçla düzenlenen bombalı saldırının ardından Şanlıurfa’daki 1 Mayıs kutlamaları iptal edildi.

Şanlıurfa’da KESK’e bağlı çeşitli sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerce öğle saatlerinde Topçu Meydanı'nda yapılması planlanan 1 Mayıs kutlamaları, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü binası önünde bu sabah meydana gelen bombalı saldırı sonucu iptal edildi. Güvenlik gerekçesiyle iptal edilen kutlamalar, sendikalar tüm üyelerine cep telefonu yoluyla mesaj göndererek kutlamaların terör saldırısından dolayı iptal edildiğini duyurdu.

Öte yandan Gaziantep’teki saldırının ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı bütün birimler, kamu kurum kuruluşları ile halkın yoğun olduğu bölgelerde güvenlik önlemlerini arttırdığı kentin giriş ve çıkışlarda uygulama yaptıkları belirtildi.

Bolu’da 1 Mayıs coşkusu

Bolu kent merkezinde ellerinde pankartlarla yürüyen grup Hükümet Meydanı'nda halay çekerek 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Günü'nü coşkuyla kutladı.

1 Mayıs etkinlikleri için İzzet Baysal Anıtı önünde toplanan aralarında sendika temsilcileri, işçi, üniversite öğrencileri ve bazı siyasi parti yetkililerinin olduğu grup İzzet Baysal Caddesi'nden Hükümet Meydanı’na yürüdü. Ellerinde pankart ve flamalarla yürüyen yaklaşık 400 kişi ‘İş, emek, özgürlük’ ve ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları attı. Polisin geniş güvenlik önlemleri arasındaKİ yürüyüş ardından Hükümet Meydanı’nda grup adına ortak basın açıklaması okundu. Meydanda toplanan grup türküler eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. Grup üyeleri kutlama ardından dağıldı.

Gebze'de 1 Mayıs kutlamasına 5 bin kişi katıldı

Mesut IŞIK- Haluk TURGUT- Büşra KAYA/GEBZE (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı.

1 Mayıs İşçi ve Dayanışma Günü nedeniyle Gebze Sendikalar Birliği'ne üye sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Gebze Şehit Numan Dede Caddesi'nde toplandı. Yaklaşık bin 500'e yakın polis geniş güvenlik önlemleri aldı. 1 Mayıs'ın yapılacağı alana girenler üst aramasından geçirilerek içeri alındılar. Yaklaşık 5 bin kişi sloganlar atarak Gebze Kent Meydanı'na yürüdü. Gebze Kent Meydanı'na gelen işçiler ilk olarak yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu.

Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz yaptığı konuşmada, "1 Mayıs dayanışma demektir, mücadele ve birlik demektir. Ülkede emeğin sesini daha da yükseltmek için bir araya geldik. Birlik ve dayanışma içerisinde 1 Mayıs'ta bu ülkede emekçiler var demek için bir araya geldik. Fabrikalarda, tezgahlarda ve işyerimizdeki örgütlülüğümüzü ve birliğimizi bu meydana taşıyarak haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağımızı ilan etmek için 1 Mayıs'ta buradayız. 1 Mayıs işçi sınıfının mücadele günüdür. Dünyada ve Türkiye'de bu mücadele gününde nice bedeller ödendi. Bu bedeller sayesinde bugün bazı kazanımlarımızın olduğunun farkındayız" dedi.

Süleyman Akyüz insana yakışır koşullarda çalışmak istediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Kiralık işçi düzenlemesine, kıdem tazminatımızın gasp edilmesine, taşeronlaştırma saldırısına, her geçen gün artan iş cinayetlerine, güvensizleşmeye, sefalet ücretlerine, sendikal hak ihlallerine karşı alandayız. Köle değiliz. İnsana yakışır koşullarda çalışma istiyoruz. Daha iyi ve güzel bir dünyanın işçi sınıfının mücadelesiyle kurulacağına inanıyoruz" dedi.

Alanda toplananlar daha sonra söylenen türküler eşliğinde halay çekerek, eğlendi.

ANKARA Kolej Meydanı'ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması öncesi polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Alana gelen göstericiler, kurulan 2 ayrı polis arama noktasından geçtikten sonra tertip komitesi tarafından görevlendirilen kişiler tarafından da arandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr