Önceki gün yapılan ve bir çok ihlalin yaşandığı referandumda oy sayım işlemi devam ettiği esnada alınan YSK kararının itirazlara rağmen yurdışı seçimlerinde uygulanmadığı öğrenildi.

YSK, geçtiğimiz pazar günü yapılan referandumda mühürsüz oy pusulalarının geçerli olmasına karar vermişti. YSK'nin bu kararı başta muhalefet partileri olmak üzere çok sayıda kişi ve kurumun tepkisini çekmişti.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, referandumda alınan mühürsüz pusulaların da geçerli sayılması kararına gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada "Bu bizim ilk kez yaptığımız bir işlem değildir. Oyların sahte olduğu ispat edilmedikçe oylar bu şekilde kullanıldığında geçerli olduğuna dair birçok kararımız vardır. Biz bu kararı sonuçlar sisteme girmeden, kimsenin kafasına bir şey takılmadan verdik. Sonrasında verseydik belki tartışma olurdu ama sandıklar açılmaya başladığı anda vatandaşın hakkını zayii etmeme adına aldık" dedi.

YSK'nin aldığı bu kararın yurtdışı oylamasında yine AKP'lilerin itirazlarına rağmen uygulanmadığı öğrenildi.

Yurtdışında oyların sayımı sırasında bir AKP'li yetkili sandık kurulun itiraz etti. Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu itirazı değerlendirerek, mühürsüz oy pusulaları ile kullanılan oyları geçersiz saydı.

İşte o karar:

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr