Türkiye, Kilis’te konuşlu topçu birlikleriyle Suriye’de ılımlı muhaliflerin bulunduğu bölgeye saldıran YPG’yi vurmayı sürdürüyor. Topçu birlikleri, Türkiye sınırına 13 kilometre uzaklıktaki Maranas köyü kırsalındaki YPG mevzilerine yaklaşık 50 atış yaptı. Suriye İnsan Hakları Örgütü, top atışları sonucu bölgede 2 YPG militanının öldüğünü, 7 kişinin de yaralandığını bildirdi. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, iki gün içinde YPG’ye ait 4 mevzinin vurulduğunu açıkladı.

ABD'den Türkiye’ye: YPG’ye bombardımanı durdurun

Fransa'dan Türkiye'ye 'YPG' çağrısı

Davutoğlu’ndan Merkel’e: PYD’ye izin yok

Türkiye, Suriye’nin Afrin bölgesini kontrol eden YPG’nin Azez ve Tel Rifat bölgesine doğru hareketlenmesine cumartesi günü gösterdiği tepkiyi sürdürdü. Kilis’te konuşlu obüs toplar, cumartesi gece yarısından sonra YPG mevzilerini vurmayı sürdürdü. Top atışları dün akşama kadar sürdü.

En kalabalık iki ilçe

Top atışlarının hedefinin yine Minniğ Hava Üssü ile Maranas köyü çevresine girmeye çalışan YPG’lilerin oluşturduğu mevziler olduğu öğrenildi. Türkiye’nin sınırlarına yönelecek göç ve bölgedeki Türkmen-Arap nüfusun tamamen yerlerinden edilmesi gerekçesiyle top atışları gerçekleştirdiği biliniyor. Bölgenin en kalabalık iki ilçesi olan Tel Rifat ve Azez’de iç savaş öncesi nüfuslarının yanı sıra Halep ve diğer bölgelerden gelen Suriyelilerin de bulunduğu değerlendiriliyor.

Kilis’ten duyuldu

Atışlar, Öncüpınar sınır kapısı çevresinin yanı sıra Kilis kent merkezinden de net biçimde duyuldu. Bölgeye Hatay’dan da atış yapıldığı belirtildi. Askeri kaynaklar, “PKK/PYD mevzilerinden ateş açılması devam ettiği sürece karşılık verilecek. Hatay Yayladağı bölgesinde Dağardı Hudut Karakolu civarına yapılan havan atışına da misliyle karşılık verilmiştir” dedi.

Akdoğan: İzlemeyiz

Dün bir TV kanalında konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Kimden saldırı geldiyse rejim güçlerinden, DEAŞ’tan ya da PYD’den kimden bu şekilde Türkiye tarafına bir mühimmat düştüyse karşılığı verilmiştir. Burada ilk olan, TSK’nin bu şekilde mukabelede bulunması değil bölgede farklı hareketlenmelerin olmasıdır” diye konuştu.

Afrin’den doğuya doğru hareketlenmenin kabul edilemeyeceğini belirten Akdoğan, son dönemde YPG’nin silahlı unsurlarının Azez’e doğru hamlelerde bulunulduğunu gördüklerini kaydetti. Bunun Türkiye’yi tehdit ettiğini belirten Akdoğan, “Bunlar ulusal güvenliği ilgilendiren konular. Durup dururken iş yapılmış değil. Türkiye oturup her şeyi kenardan seyredecek, tribünden izleyecek ülke değil. Kendi ulusal güvenliğini ve çıkarlarını değerlendirecek bir ülkedir” dedi.

Türkiye'nin top atışlarından sonra Esad'dan ilk açıklama

PYD'den Türkiye açıklaması: Suriyeliler müdahaleye karşı direnecek

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Hava Savunma Komutanı Korgeneral Nihat Kökmen ile birlikte Hatay’daki birlikleri ziyaret etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr