Suriye’de cumartesi günü yürürlüğe giren çatışmasızlık anlaşması ufak tefek ihlaller dışında şimdilik tutarken, hükümet ve Kürt güçlerinin Halep’i kuşatma stratejisi de ilerliyor. IŞİD gibi anlaşma dışında tutulan Kaide kolu Nusra Cephesi, Lazkiye ve İdlib’de hükümet güçlerinin saldırısı ve Rus bombardımanına tutulmasının ardından Halep’te de stratejik bir kayba uğradı. Halep’in silahlı grupların kontrolündeki bülümünden son çıkış rotası olan otoyola Rusya’nın havadan desteğiyle saldıran YPG liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), otoyola tepeden bakan Castello Tepesi’ni ele geçirdi. Böylece cihatçıların ikmal hattını kesen SDG’nin otoyolu alması halinde kuşatmanın neredeyse tamamlanacağı belirtiliyor.

Türkiye: Vurmuyoruz

Diğer yandan yabancı ajanslara konuşan Türkiye’den yetkililer, çatışmasızlık anlaşmasından beri YPG’ye saldırmadıklarını savundu. Suriye’nin güneyinde ise Kuneytra vilayetinde bombalı araçla düzenlenen saldırıda ABD’nin eğit-donattan geçirdiği Suriye Devrimciler Cephesi komutanı Ebu Hamza Naimi dahil 20 militan öldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, her gün onlarca sivilin hayatını kaybettiği ülkede çatışmasızlık başladığından beri sadece 24 sivilin öldürüldüğünü duyurdu.

Karanlığa gömüldü

Dün Suriyeliler ülke çapında elektrik kesintisiyle şaşkına döndü. Devlet televizyonu “Tüm vilayetlerde elektrik kesildi, ekipler bu beklenmedik kesintinin sebebini belirlemeye çalışıyor” anonsu yaptı. Şam sakinleri, bazı özel sağlayıcılarından mobil internet bağlantısının da kesik olduğunu belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr