Başbakan Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet bugün Irak'ta temaslarda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile görüştü. Irak Devlet Televizyonu, Yıldırım ile İbadi'nin görüşmesinden, "Türk askerinin Başika'dan çekilme konusunda" anlaşma çıktığını duyurdu.

BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili olarak yaptığı ilk açıklamada, "İbadi'nin PKK ile ilgili açıklamaları önemli. Teröre karşı birlikte neler yapabileceğimizi gösteriyor. Başika'daki Türk askeri varlığını DEAŞ'ın temizlenmesine uygun olarak çözüme ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Irak Devlet Televizyonu'nun "Türk askeri Başika'dan çekiliyor" haberini duyurmasından kısa bir süre sonra iki lider gazetecilerin karşısına çıktı. Basın toplantısında konuşan Yıldırım, "Başika meselesini de konuştuk. DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Bu meseleyi de dostane çözüme ulaştırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

IRAKLI MUHABİR SORDU: TÜRK ASKERİ NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

Basın toplantısında Iraklı bir gazeteci Başbakan Binali Yıldırım'a Türk askerinin Başika'dan ne zaman çekileceğini sordu. Binali Yıldırım, "Şunu az önce ifade ettim. Bu konuyu etraflıca konuştuk. Başika'nın nasıl başladığını hangi hizmetler gördüğünü anlattık. Oradaki unsurlarımız önemli bir vazifede bulundular. Irak'ın egemenliği konusunda hassasiyetimizi ifade ediyoruz. Burada işler yoluna girdiğinde gereken neyse yapılacak" yanıtını verdi. Binali Yıldırım'ın yanıtı üzerine İbadi, "En yakın zamanda çözülecek inşallah. Bu tutumunuz için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yıldırım şunları söyledi:

"Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincarın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır. Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakanın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başika'daki TSK kampı için geçtiğimiz ekim ayında açıklamalarda bulunmuştu. "Musul'un ne DEAŞ'A ne başka terör örgütlerine verilmesine müsade edemeyiz. Başika üssü de orada duracaktır, Türkiye'ye yapılabilecek terör saldırıları için bir sigortadır" diyen Erdoğan, Irak'taki merkezi yönetime seslendiğini belirterek, DEAŞ'ı Musul'a niye soktun, Kerkük'e niye soktun. Nerdeyse Bağdat'a girecek. Neredesin ey Irak Merkezi Yönetimi. İbadi, bizden üs kurmamızı isteyen sendin. Şimdi ne değişti? Irak halkı ile sorunumuz yok ama bu yönetim şekliyle sorunumuz var. Biz Peşmerge kardeşlerimizle dayanışma içindeyiz. Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı yeni değildir, meçhul de değildir. Dert başkadır" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr