AKP, dün gece TBMM Genel Kurulu'na cinsel istismar suçunda yargılamaya ilişkin olarak bir önerge getirdi. Önergeye göre, “cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanması geri bırakılıyor” ve hüküm verilmiş ise infazın ertelenmesine karar veriliyor. Evliliğin failin kusuruyla bitmesi halinde fail hakkındaki hüküm tekrar uygulanıyor. Önerge, açık oylamada 184 oyu bulamaması sebebiyle salı günü tekrar görüşülecek.

Adalet Bakanı , skandal önergeyi çocuğa tecavüzü "Küçüğün rızası" diyerek savundu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran yasayla ilgili skandal bir açıklama daha yaptı. Bozdağ, çocuğa tecavüzü "Küçüğün rızası" diyerek savundu.

"Erken yaşta evlilikler istemesek de devam etti. Evlilik oluyor ama yaş tutmadığı için resmi nikah yapamıyorlar. Ortada yaşanan bir sorun var. Bu 2005'te yürürlüğe giren Ceza Kanunu uygulamasındaki geçiş döneminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle şu anda 16 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan insanlar var. Bunlar tecavüzcü değil, bunlar cinsel istismar suçunu zorla işlemiş olan kişiler değil. Tamamen ailelerin rızasıyla yapılmış işler; ancak bizim kanunumuzun yeni düzenlemesinde rızayı kaldırdık. Mahkemeler rızanın varlığına bakmıyor. Yaşı küçükse tarafların geleneklere göre böyle bir evlilik yapıp yapmadığına bakmıyor ve doğrudan 16 yıl ceza veriyor. Böyle bir uygulama var. Bu uygulamadan kaynaklanan bir de ortaya çıkmış hem yaş küçüklüğüyle ailesi tarafından evlendirilip, mağdur edilmiş kadınlarımız var hem bunların doğurduğu çocuklar var. Onlar da ayrı mağdur. Öte yandan erkek de aileler onu zorladığı için o da hapiste. Esasında annelerin, babaların yaptığı büyük yanlışlığın cezasını hem kadın hem erkek çekiyor. Bu drama bizim sessiz kalmamız doğru değil. İçeride yaklaşık 3 bin civarında bu durumda vatandaşımız var"

Tecavüzcüleri aklayan skandal önergeyi büyük tepki gösterildi

Tecavüzcüleri aklayan skandal önerge kamuoyunda büyük tepki gördü. Yurdun çeşitli şehirlerinde kadınlar skandal önergeyi #TecavüzMeşrulaştırılamaz diyerek proteesto etti. Siyasiler, hukukçular ve sosyal medya kullanıcıları da tepkilerini dile getirdiler.

Yıldırım'dan talimat: Muhalefetle görüşün

Başbakan Binali Yıldırım, parti grubuna cinsel istismarla alakalı skandal
önergeyle ilgili olarak, 'muhalefetle görüşün' talimatı verdi.

Skandal önerge Meclis'te: Cinsel istismara uğrayan mağdur tecavüzcüsüyle evlendirilsin

Tecavüzü meşrulaştıran yasaya karşı kadınlar sokaklarda: Polis müdahale etti, gözaltılar var

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr