YGS, Türkiye genelinde ve KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da 173 il/ilçe  sınav merkezinde, 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi  ile gerçekleştirildi. Sınava, 2 milyon 178 bin 563 aday başvurdu.Tek  oturumda yapılan sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160  dakika süre verildi. Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona  giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sınava girecekleri binanın  kapısında saat 09.00'da hazır bulundu.

Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Sınava  Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alındı ve sıra  numaralarının bulunduğu yerlere oturdu. Sınav binalarında hiçbir eşya  emanete alınmadı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile  şeker ve peçete, ÖSYM tarafından verildi. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde  su getirebildi. Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri  testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere, Türkçe'den 40, tarihten 15,  coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe  sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden  ise 13 soru soruldu.
 
Bu yıl sadece Şırnak'ta YGS yapılmadı. Burada sınava girecek 7 bin 593  aday, Gaziantep merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden  birinde sınava alındı.
 
YGS'deki soruların tamamı, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında,  ÖSYM'nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulacak. Soruların  pazartesi veya salı günü yayınlanması bekleniyor.- Sonuçlar, 25 Mart'ta  açıklanacakYGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı  ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik  ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı  hesaplanacak.ÖSYM, sınav sonuçlarını 25 Mart'ta açıklayacak. Adaylara  sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve  şifreleri ile ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden, SMS ve  mobil uygulamalarından öğrenebilecek.

YGS'de en az bir puan türünde 150 ve  üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları  ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları  bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme  puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan  adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.YGS  puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye  başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 1-14 Nisan'da alınacak.
 

Yurttan YGS manzaraları-FOTOĞRAFLAR 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr