İhracatın lokomotif sektörlerinden makine sektöründe hem üretim hem ihracatta büyük kan kaybı var. 2015’te makine ihracatı yüzde 9’luk düşüşle 13.4 milyar dolara geriledi.

Makina sektörünün dünyada değer görebilmesi için önce devlet kurumlarının sektöre saygı duyması gerektiğini vurgulayan Makine İhracatçıları Birliği ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren, devletin Türk makinelerine güvenmediğini vurgulayarak, “Türkiye’de tüm devlet kurumları ithal makine kullanıyor. Önce devlet bakış açısını değiştirmeli.

Her şeyden önce emeğimize saygı duysun” dedi. Teşvikle olmaz Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen “Hannover Sanayi Fuarı”na Türk şirketleri akın etti. Türkiye’den 137 firmanın katıldığı fuarın bu yılki partner ülkesi ise ABD. Fuarda konuşan Ali Eren “Devlet bürokrasisi savunma sanayisinde güvenmediği gibi inşaat sanayisinde de Türk makinalarını tercih etmiyor.

Bakanlıkların projesinde Türk makinelerinin tercih edilmemesinin rasyonel bir nedeni yok. Teşvik verdim 2 yıl sonra makine sektörü uçuyor demekle bu işler olmuyor. Bugün Almanya Başbakanı Angele Merkel, makine sektörünün sorunlarını her ay düzenli olarak dinler. Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın da bizi dinlemesi gerekiyor. Devlet bürokrasisi savunma sanayisinde güvenmediği gibi inşaat sanayinde de Türk makinalarını tercih etmiyor. Bakanlıkların projesinde Türk makinelerinin tercih edilmemesinin rasyonel bir nedeni yok” ifadecini kullandı.

500 milyar $ hayal

Makine İhracatçıları Birliği ve Makine Tanıtım Grubu Başkanı Adnan Dalgakıran da, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin hayal olduğu noktada artık sanayinin gelişebilmesi için dünyada rekabet edebilecek yeni bir sektör yaratılması gerektiğine vurgu yaptı. Dalgakıran buna en hazır sektörü ise üretim ve teknoloji alanındaki gücü ile ‘makine’ olarak gösterdi. Dalgakıran, “Dünya birbiriyle konuşan makineler yapıyor ama biz daha birbirimizle konuşamayan bir milletiz” diyerek, Türkiye’nin bu çağı yakalayabilmesi için bir an önce toplumsal barışı sağlaması gerektiğini aktardı. Dallgakıran, yatırım konusunda ortaya konan teşvik mekanizmalarını restoranda servis edilen tatlıya benzetti. Dalgakıran, “Teşvikler tatlı gibi kimse restorana tatlı var diye gitmez. Güzel yemek için gidilir üzerine de güzel tatlı yersin. Devlerin Ar-Ge yatırımları için ciddi teşvik hazırlıkları olduğunu görüyoruz ama buna rağmen ciddi sonuçlar alınamıyor” dedi. İthalatla birlikte 60 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan makine sektöründe toplam10 bin firma çalışıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr