15 Temmuz darbe girişiminin ardından bugün İstanbul Yenikapı’da Cumhurbaşkanlığı’nın organizasyonu ile AKP, CHP ve MHP’nin katılacağı ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ yapılacak. Miting öncesinde HDP’nin davet edilmemesi ve CHP Genel Bakanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önce “katılmayacağım” demesinin ardından katılma kararı alması tartışma yaratan konular oldu.

Yurttaşlar  sabah saatlerinden itibaren mitingin yapılacağı Yenikapı'daki alana gelmeye başladı. Girişte gelenlere Türk bayrağı ve şapka dağıtılıyor. Alanda gelenlere, 2.5 milyon Türk bayrağı, 3 milyon şapka, 5 milyon şişe su dağıtılacak. Ayrıca, Yenikapı'daki metro istasyonunun duvarlarına darbe şehitlerinin fotoğrafları asıldı.

Saat 13.00'ten itibaren ilçelerden Yenikapı'daki miting alanına otobüsler gelecek.

Mitinge Başbakan Binali Yıldırım, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ve bazı ordu komutanları da katılacak.

İşte Yenikapı'dan ilk görüntüler

Sadece Türk bayrağı

Hiçbir siyasi partinin amblem, flama ve bayrağının olmayacağı, sadece Türk bayraklarının dalgalanacağı Yenikapı Mitingi’nin Türkiye tarihinin en büyük mitinglerinden birisi olması bekleniyor. Mitingde 15 bin polis ile 15 bin sivil görev alacak.

Deniz yolu için 204 tekne kiralandı. Bu tekneler İstanbul'un 12 değişik noktasından seferler gerçekleştirecek. Ayrıca 50 tekne de Eyüp, Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy gibi noktalardan ring yapacak. Vatandaşlar, kurulan 165 metal dedektörlü arama kapısından geçtikten sonra şapka ve bayraklarını alarak miting alanına girecekler. Sahnenin sağında ve solunda üçer bin kişilik podyum kuruldu. Protokolün büyük bölümü, şehit aileleri ve gaziler için ayrıldı.

Pensilvanya'ya dev ekran

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gece Huber Köşkü’ne gelerek demokrasi nöbeti tutan yurttaşlara seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yenikapı’daki miting için 81 ilde kurulacak dev ekranın yanı sıra, hakkında tutuklama kararı bulunan Fethullah Gülen’in de ya- şadığı Pensilvanya’da da dev ekran kurulacağını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr