İstanbul’da yeni yıl kutlamalarının merkezi, Reina’ya yaklaşık 500 metre mesafedeki Ortaköy Meydanı’ydı. Saldırıdan 1 saat 15 dakika önce, binlerce insan, umutla ve neşeyle yeni yılı karşıladı. Yeni yıla saatler kala meydanı dolduran yurttaşlar, şarkılarla coştu. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, yeni yılın sağlık ve huzur getirmesini temenni ederek alanı dolduranlara geri sayım yaptırdı. Kalabalık, saatler 00.00’ı gösterdiği anda, yüzlerce beyaz balonu ve dilek fenerini gökyüzüne bıraktı. Herkes çok mutluydu. Birbirlerine sarılarak yeni yılı kutladılar. Çok geçmeden saldırı haberi geldi. Yeni yıl heyecanından eser kalmadı. Korku, hüzün ve umutsuzluk, tüm İstanbul’u ve Türkiye’yi sardı. İşte 1.5 saatlik kutlamadan izlenimler...

Sönük kutlama

İstanbul Kurtuluş’ta mahalle geleneği bozulmadı. Kurtuluşlular, balkon ve camlarına çıkarak yeni yılı tencere ve tava çalarak karşıladı. Mahalleliler, 00.00’ı gösterdiğinde camlardan şişe ve bardak fırlatarak 2017’ye girdi. Nişantaşı’nda yeni yıl kutlamaları polisin yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı. Abdi İpekçi Caddesi’nde buluşan az sayıda kişi geri sayım yaparken, özel harekât polisleri elleri tetikte bekledi. Şişli 19 Mayıs Mahallesi’ndeki yurttaşlar yeni yıla elektriksiz girdi. Yeni yıl yemeklerini mum ışığında yemek zorunda kalan vatandaşlar elektriklerin kesilmesine tepki gösterdi. Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki kutlamalar sönüktü. Caddede toplanan yurttaşlar, yeni yılı şarkılar ve türküler eşliğinde halay çekerek karşıladı. Yeni yıla Taksim’de girmek isteyenler ise İstiklal Caddesi’ne akın etti. Suriyeli ve Iraklı turistler de kendi ülkelerinin bayraklarıyla Taksim Meydanı’nda toplandı. Yeni yılı heyecanla karşılayan kalabalık, dans etti, birbirlerine sarıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı meydandaki kalabalık, önceki yıllara göre çok daha azdı. Ara sokaklara da arama noktası kuran polis meydana ve caddeye çıkmak isteyenlerin üzerini aradı.

İlk yolcuya ikram

Yeni yıla Atatürk Havalimanı’nda girmek zorunda kalan yabancı yolcular, 2017’yi ıslık ve alkışlarla karşıladı. Atatürk Havalimanı’nda 2016 yılının son yolcusu Erkin Tekel ve Sabriye Tekel, 2017 yılının ilk yolcusu ise Ahad Mansur oldu. Mansur, “Almanya’dan İstanbul’a geldik. Uçakta anons yapıldı. Çok güzeldi. THY ikramda bulundu” dedi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde, saat 00.00’a gelirken araçlarından inenler, Boğaz’daki havai fişek gösterisini seyredip bol bol özçekim yaptı.

25 bin polis görev yaptı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile Taksim Meydanı’nda görev yapan polisleri ziyaret edip, yeni yıllarını kutladı. Şahin, “Gördüğünüz gibi burada büyük bir fedakârlıkla halkımızın huzur ve güven içerisinde yeni yıla girmeleri için ellerinden gelen tüm gayreti gösteriyorlar. Bugün İstanbul polisi 25 bin kişi ile görevinin başında” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr