Hükümetin “reform” olarak nitelendirdiği kamu personel sisteminde yapılacak değişiklikle memurların belli dönemlerde değerlendirmeye tabi tutulması öngörülüyor. Yeni sistemde “emekliliğe kadar güvence” olmayacak. 5 yıl gibi sürelerle memurların “kendilerini geliştirip geliştirmediklerine” bakılacak. Terfiler de buna göre yapılacak. Ayrıca memurun performansı da değerlendirilecek. Hükümet kamu personel sisteminde yapılacak değişiklik ile kıdem tazminatında gerçekleştirilecek değişiklikleri bu yılın ilk 6 ayı içerisinde tamamlamak istiyor.

Bunun için önümüzdeki günlerde sosyal taraflarla da görüşmeler yapılacak. Gerek kamu personel sisteminde yapılacak değişiklik, gerekse de kıdem tazminatı değişikliği konusunda işçi ve memur konfederasyonları arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Kıdem tazminatı değişikliğinde daha önce üzerinde çalışılan “fon” modeli üzerinde duruluyor. Sistemin fona dönüştürülmesi öngörülüyor. Mevcut sistemde işçi bir yıllık çalışması karşılığında 30 günlük yani bir aylık ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Ancak yeni sistemde bu 30 günlük sürenin düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Buna göre işçi bir yıllık çalışması karşılığında daha az kıdem tazminatı alabilecek. Önümüzdeki günlerde konu Üçlü Danışma Kurulu’nda ele alınacak. Kamu personel sisteminde yapılacak değişiklikler konusunda da memur konfederasyonları arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada bu konuda görüş ayrılıklarını tamamen sıfırlamanın olanaklı olmadığına dikkat çekti. Görüş ayrılıkları en az indirilerek kamu personel sistemindeki değişiklik yaşama geçirilmeye çalışılacak. Bu kapsamda kamudaki terfi sisteminin de yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Yeni sistemde memurlar belli dönemlerde değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu sürenin 5 yıl olması öngörülüyor. Bu süre sonunda memurun “kendisini geliştirip geliştirmediğine” bakılacak. Değerlendirmenin sınavla mı yoksa başka bir yolla mı yapılacağı henüz net değil. Başarısız olarak değerlendirilenlerin iş güvenceleri sona erecek. Memurun terfisi de bu değerlendirmeye göre yapılacak.

Ayrıca yeni sistemle birlikte performans sistemi de yaşama geçirilecek. Memurun çalıştığı dönem içerisindeki performansına bakılacak. Ücretlendirmenin de buna göre yapılması bekleniyor. Kamuda halen çeşitli statülerde 3 milyon 291 bin 846 personel bulunuyor. Sistemin değişmesi ile birlikte kamudaki farklı statüler de yeniden düzenlenecek.

Taşeron işçi bekleyecek

Hükümet, seçim öncesinde kamudaki 720 bin taşeron işçiye kadro sözü vermişti. Ancak 720 bin taşeron işçisi de kadro için kamu personel sisteminde yapılacak değişikliği bekleyecek. İşçilerin kadro düzenlemesi kamu personel sisteminde yapılacak değişiklikle birlikte ele alınacak. Taşeron işçilerin “özel sözleşmeli personel” statüsüne geçirilmesi öngörülmüştü. Yeni sistem oluşturulurken yeni kadro da sisteme dahil edilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr