Darbe girişiminin ardından yarın ilk kez Çankaya Köşkü’nde toplanacak olan Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) tutuklu bulunan 126 general-amiralin yerine asaleten atama yapılacak.

YAŞ, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk’ün tutuklu olması nedeniyle iki üyesinden yoksun toplanacak. Darbe girişiminin ardından Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanması kararlaştırıldı. Ancak bu iki kurumun tepesine Emniyet Genel Müdürlüğü’nde olduğu gibi sivil yöneticiler mi yoksa asker yöneticiler mi atanacak henüz netlik kazanmadı.

Yargılama beklenecek

 Darbe girişimine katılanların ihraçları YAŞ’ta gündeme gelmeyecek. Yalnızca darbe girişimlerinin önünün kesilmesi için alınacak önlemler toplantıda ele alınacak. Darbe girişimine katıldıkları için tutuklananlar için yargılamanın sonuçları beklenecek. Ancak yürütülecek soruşturma için açığa alınan personelin ihracı ise kanun hükmünde kararname ile gerçekleştirilecek. Tutuklu komutanların yerine öncekilere göre daha yüksek sayıda terfi bekleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Balyoz mağduru kurmay albayların bu YAŞ’ta amiralliğe terfi edebileceklerine dikkat çekiliyor.

Tutuklamaların ardından terörle mücadele eden komando tugaylarının hemen hepsinde vekâlet yoluyla işleyiş sağlanıyor. YAŞ, bu tugaylara da komutan atayacak. Ayrıca yarın yapılacak YAŞ toplantılarının kapsamının daraltılması ve bir günde bitirilecek olması nedeniyle geleneksel olarak gündeme gelen Türkiye’nin savunma ve güvenlik açısından tehdit algılaması konularının bu YAŞ’ta gündeme gelmesi beklenmiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr