Rudaw'dan edinilen bilgiye göre kalp rahatsızlığı olan ve bir süredir tekerlekli sandalyeye bağlı kalan Kaya, geçtiğimiz günlerde Erbil’de PAR Hastanesi’ne kaldırıldı.
 
Kaya, 4 Mart Cuma günü taburcu edildi.
 
Yaşar Kaya, başkent Erbil’in İngiliz City sitesindeki evinde bu sabah hayata gözlerini yumdu.
 
Uzun yıllardan sonra önceki yıl Türkiye’ye dönen ve İstanbul’daki evine yerleşen kürt siyasetçi, yaklaşık 20 gün önce Erbil’e gelmişti.

YAŞAR KAYA KİMDİR?

1938 yılında doğdu. İstanbul Kabataş Lisesi mezunu. 1959'da İstanbul'da İktisad Fakültesi'ne devam ederken 49 kişi ile birlikte tutuklandı. Dava 10 yıl sürdü. 1965'de yarım kalan tahsilini tamamladı. İstanbul'da birçok şirkette çalıştı. Serbest ticaret yaptı. Aynı davayla ilgili olarak 1968'de Konya'ya sürgüne gönderildi, aynı yıl döndü. 1991'de kurulan Kürt Vakfı'nın kurucularındandır. Özgür Gündem gazetesinin sahibi ve DEP’in (Demokrasi Partisi) Genel Başkanıydı.

Sürgün davası

Canip Yıldırım ve Yusuf Azizoğlu ile birlikte İleri Yurt gazetesini çıkaran Musa Anter, yayımladığı Kürtçe şiiri "Qimil / Kımıl" sebebiyle hakkında dava açıldı. Musa Anter'e destek veren aralarında Yaşar Kaya'nın da bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Mehmet Emin Batu mide kanamasından ölünce geriye 49 kişi kaldı ve dava bu sayıyla anılır oldu. 14 ay tutuklu kaldıktan sonra sanıklar mahkeye çıkarılmayı beklerlerken 27 Mayıs Darbesi gerçekleşti. Nihayet 3 Ocak 1961 tarihinde mahkeme başladı.

İdamla yargılanan 25 sanığından 10 beraat etti, 15'i bir kez beraat edip bir kez suç vasfı değiştirilerek davanın yenilenmesi neticesi 1965 yılında TCK'nun 141 ve 142. maddelerinden 16 ay hapis, 5 ay 10 gün sürgün cezası aldılar

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr