1953’te Edmund Hillary ve Tenzing Norgay, Everest Dağı’nın zirvesine ulaşan ilk dağcılar oldular. 40 yıl süresince sadece en iyi profesyoneller aynı tırmanışı denediler. Her 4 kişiden biri bu tırmanış sırasında yaşamını yitirdi. Yeni Zelandalı Rob Hall, amatör dağcılar için Everest’e tırmanmanın ücretli rehberliğini başlatarak bu kavramın öncüsü oldu. Macera Uzmanları ekibi 4 yıl içinde 19 müşterisini kayıp vermeden zirveye ulaştırdı.

Scott Fischer’in kurduğu Dağ Çılgınlığı ekibi gibi diğer ücretli ekiplerde Rob Hall’un izinden gitmeye başladılar.

30 Mart 1996’da Rob Hall ve Macera Uzmanları ekibi yeni bir grubu Everest için hazırlamaya başlar. Grubun içinde yedi zirveden altısına tırmanan Japon kadın dağcı Yasuko Namba, dört ayrı işte çalışıp zirve için para biriktiren marangoz–postacı Doug Hanson, Teksaslı iş adamı Buck Weathers gibi farklı insanlar yer almaktadır.

Ana kamp bu yıl çok fazla dağcıyla dolu olduğu için Doug bir plan ve rota yapmaya karar verir. Dağ Çılgınlığı’nın lideri Scott Fischer, Rob’un ekibiyle birleşir. 10 Mayıs’ta zirveye ulaşmayı planlayan dağcılar, oksijen eksikliğine, solunum zorluğuna, dondurucu soğuğa, yüksekliğe, derin yarıklara karşı savaşarak ilerlerler.

Sonunda 10 Mayıs’ta zirveye ulaşırlar. Rob, geride kalan Doug’a zirveye çıkması için yardım edince iniş saatini kaçırır. İnişe geçerken büyük bir fırtına patlar. Rob, Doug’ı bırakamaz.

Güney Zirvesi’nde oksijensiz kalan Rob ana kamptan oksijen ister. Fırtına gittikçe şiddetlenir, tepede 13 kişi mahsur kalır.

1996’da Everest’te yaşanan felaketin öyküsünü aslına uygun, özgün bir anlatımla yansıtmak için yönetmen–oyuncu Baltasar Kormakur gerçek mekanlarda, zor koşullar altında çalışmayı yeğledi. “Filmimde gerçek öyküye olabildiğince yaklaşmak için gerçek mekanlarda çekim yaptım. Everest, her türlü tutkunun metaforu, en net resmi” diyor Kormakur.

Filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri, gerçek karakterlerin yakınlarıyla tanışmak, fragman yer alıyor.

Everest Yönetmen: Baltasar Kormakur Oyuncular: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Emily Watson, Michael Kelly, Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Martin Henderson, Sam Worthington / 2015, 116 Dakika, As Sanat / Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr