CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın toplumdaki yaşam tarzına ilişkin “Herkes gibi ben de tasvip etmediğim görüntüleri, ifadeleri eleştirmişimdir” sözlerine “Türkiye’de bugün milyonlarca insan yaşam biçiminden dolayı kendisini tehdit altında hissediyor. 14 yıldır AKP iktidarları tarafından belirli bir yaşam biçimine sahip vatandaşlarımız sistematik olarak ayrıştırıldı, ötekileştirildi ve yok sayıldı.

Şimdi Cumhurbaşkanı ‘bunları ben bireysel özgürlüğümü kullanarak eleştiri yapmıştım’ diyerek hafife alma gayreti içerisinde. Cumhurbaşkanı bir ülkede vatandaşlarının yaşam biçimini eleştiremez. Bu bir bireysel özgürlük değildir. Bir ülkenin cumhurbaşkanı bu zemine izin vermeyecek kadar özenli ve dikkatli açıklamalar yapmakla mükelleftir” diye tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, 2017 yılının ilk MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da yaşanan saldırıya ilişkin Böke, “İnsanlarımız gerici, barbar bir anlayış tarafından yılbaşını kutladıkları için yaşam biçimlerinden ve tercihlerinden dolayı hedef alındı. AKP’nin yanlış dış politikası Ortadoğu’nun terör iklimini Türkiye’nin içine taşıdı. Ortaköy’deki katliam Türkiye’deki terör iklimi açısından dönüm noktası. Şunun açıkça bilinmesi gerekiyor; bu yaşanan sıradan bir terör olayı değil, laik yaşam biçimi hedef alınmış bir terör olayı” dedi. Bu tür terörle sadece güvenlik tedbirleri alınarak mücadele edilemeyeceğini belirten Böke, “Bu terörle mücadelenin tek bir yolu var o da laikliğe sahip çıkmak. Bugün Türkiye de laikliğe sahip çıkanlar hedef alınıyor” diye konuştu. Böke, laiklik çağrısı yapan Halkevi üyelerinin tutuklanmalarına sert tepki göstererek, “İstanbul katliamını ulu orta övenler, havaalanında linç girişiminde bulunanlar, ellerini kollarını sallayarak gezerken; laiklik isteyenler, ‘biz ülkemizi gericiliğe teslim etmeyeceğiz’ diyen gençler tutuklandılar. Hükümetin bir rejim değişikliği telaşında olduğu belli. Ama laikliği savunanları hapsetmek açıkça bir suçtur” dedi.

'Mesele zırhlı araç değil ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na suikast ihbarları ve zırhlı araç verilmesine ilişkin soru üzerine Böke, “Herkesin kendi can güvenliğini tehlikede hissettiği bir Türkiye var. Biz bunları değil zırhlı aracın ne zaman kullanılacağını konuşuyoruz. Ana muhalefet partisi liderinin zırhlı araca ihtiyacının doğmasına sebep olan koşulları konuşmalıyız. Mesele zırhlı araçların ne zaman kullanılacağı meselesi değil, mesele zırhlı araçlara ihtiyaç duyulmayacak siyasetin yeniden inşa edilmesi meselesidir” diyerek yanıt verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr