Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen işadamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş.’nin Libya’daki altyapı inşaatlarında çalışan, ancak Kaddafi yönetiminin devrilmesinden sonra uçakla Türkiye’ye getirilen yaklaşık 100 işçi, 2010-2011 döneminde maaş dışındaki alacakları için İstanbul Anadolu 1. İş Mahkemesi’nde açtıkları davayı kazandı.

Mahkeme Cengiz İnşaatı, fazla mesai, haftalık ve yıllık izin, ulusal bayram izin alacakları gibi alacakların ödenmesine mahkûm etti.

Muhatap Libya

İşçiler, Cengiz İnşaat aracılığıyla Libya’ya gittiklerini, ancak bu ülkeye müdahale edilmesinin ardından Türkiye’ye geri çağrılıp iş akitlerinin feshedildiğini, çalışma sırasında haftanın 7 günü 12 saate varan biçimde çalıştırıldıklarını, iki haftada bir gün haftalık izin kullandıklarını, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve fazla mesai ücretlerinin kendilerine ödenmediğini vurguladı ve alacaklarının ödenmesini istedi.

Cengiz İnşaat avukatları ise davacıların kendi işçileri olmadığını, işçilerinin muhatabının Libya Const. And. Onvest JSC olabileceğini, işçilerin tüm haklarının ödendiğini, dolayısıyla işçilerin herhangi bir haklarının olmadığını iddia etti.

Mahkeme, iddialar konusunda bilirkişilerin de olumlu görüş bildirmesi sonucunda, Cengiz İnşaat’ın, Libya’daki şirketin borçları konusunda sorumlu olduğu kanaatiyle fazla mesai ücretlerinin, haftalık tatil ücretlerinin, bayram ve genel tatil ücretlerinin işçilere ödenmesi kararını verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr