Beklenen Rıza Sarraf’ın kefalet talebi duruşması (görüşmesi) New York Güney Bölgesi’ne bağlı mahkeme salonunda yapıldı. Mahkeme hâkimi Richard M. Berman, Sarraf’ın kefalet talebine önümüzdeki hafta karar vereceğini açıkladı.

Duruşma yaklaşık 2.5 saat sürdü ve Başsavcılık ile Sarraf’ın savunma ekibini temsilen Benjamin Brafman, daha önce mahkemeye sundukları belgelerin can alıcı noktalarını bu kez bizzat savundular.

Yoğun ilgi

Duruşma salonu kalabalıktı. 70 civarında izleyici duruşmayı izledi. Yoğun bir gazeteci ilgisi olduğu, bir düzine kadar Amerikan gazetecinin duruşmayı izlediği görüldü.

Mahkeme hâkimi Richard M. Berman, Sarraf’ın kefalet talebine önümüzdeki hafta karar vereceğini açıkladı. Hâkim tam olarak kararını hangi gün açıklayacağını söylemedi. Kararın önümüzdeki hafta Pazartesi gününden itibaren çıkması bekleniyor.

Savcı Bharara yoktu

Mahkeme salonunda bu kez Başsavcı Preet Bharara bulunmadı. Savcılığı yardımcısı Michael Lockard temsil etti. Zarrab’ın avukatı Brafman önce 40 dakikalık, ikinci turda ise yaklaşık 10-15 dakikalık bir savunma yaptı. Savcı yardımcısı Michael Lockard ise 20-25 dakikalık süre içinde suçlamaların ağır olduğunu ve Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmaması gerektiğini savundu. Sarraf’ın karakter olarak, yanlış ve yalan bilgileri sunmasıyla bilindiği ve nihayet ülkeden kaçmasının engellenmesinin mümkün olmadığında ısrar etti.

Bu kez pranga yok

Savcılık, özel güvenlik şirketi tarafından sunulacak görevlilerin kendi işverenini nasıl koruyacakları konusunda ciddi bazı sıkıntılar yaşayabileceğinde ısrar etti. Mahkeme salonunda bulunan Sarraf’ın bu kez ayaklarına pranga vurulmadığı dikkat çekti.

Savcıdan yumuşak tavır

Hâkim Berman, Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılma veya bırakılmama kararlarının onun suçlu olup olmadığı anlamına gelmeyeceğini hatırlattı. Taraflar, son iki hafta içinde mahkemeye sundukları dilekçelerinde bulunan belli başlı argümanları tekrar ettiler. Buna karşın savcılık temsilcisi daha yumuşak tavırları ile dikkat çekti.

Tercüman kullandı

Savunma Sarraf’a yapılan suçlamaların ‘savunulabilir’ olduğunu ileri sürerken, başsavcılığın Sarraf’ı tutuklu yargılaması için gereken şartları yerine getirmekten uzak olduğunu ve Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmasının bir ‘hakkı’ olduğunu ileri sürdü. Sarraf duruşma boyunca tercüman kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr