Proof (Kanıt/1991), How to Make an American Quilt (Amerikan Yorganı/1995), A Thousand Acres (Aile Bağları/1997) filmlerinin Avustralyalı kadın yönetmeni Jocelyn Moorehouse, 18 yıl sonra yeniden kamera arkasına geçerek, eşi yönetmen–senarist PJ Hogan’la dramatik komedisinin senaryosunu da yazdı.

Moorehouse filmini sihirli bir gerçekçilik barındıran, Clint Eastwood’un westerni Unforgiven’ına (Affedilmeyen) benzetiyor, fakat kendi versiyonunda baş kahraman yanında silah yerine dikiş makinesini taşıyor.

Avustralya’nın kuş uçmaz kervan geçmez ıssız Dungatar kasabasına Mytle Tilly Dunnage 25 yıl sonra geri döner. On yaşındayken katil olmakla suçlanan Tilly, tüm kasabanın iyiliği için önce Melbourne’a yatılı okula gönderilir. Düş gücü yüksek, yaratıcı, vizyon sahibi Tilly yatılı okulun ardından Londra, İspanya ve Paris’e gider. Paris’te moda tasarımcısı Madame Viornet’nin yanında çalıştıktan sonra başarılı bir terzi olur. Annesi Molly’nin sağlığını merak eden Tilly, tutucu, önyargılı kasabasına geri döner. Güzel ve genç kadını burada çok sayıda düşman ve olay bekliyordur.

Güçlü kadın karakterlerin yer aldığı dramatik komedi, sıradışı bir anne–kızın öyküsünü başarıyla vurguluyor.

The Dressmaker (Düşlerin Terzisi) Yönetmen: Jocelyn Moorehouse Oyuncular: Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth, Hugo Weaving, Sarah Snook, Caroline Goodall, Kerry Fox / 2015, 113 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr