Yaratıcılık açısından Adana kenti denince insanın aklına kimler gelmiyor ki: Dadaloğlu, Karacaoğlan, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Muzaffer İzgü, Demirtaş Ceyhun, Suna Kan, Yılmaz Güney, vb... Orhan Kemal, Yaşar Kemal gibi değerli yazarların arasında 1930’ların sonu 1940’ların başında Adanalı olmayan ama kişiliklerinin biçimlenmesinde kentin büyük rol oynadığı Abidin Dino, Arif Dino, Turhan Selçuk, İlhan Selçuk’ta katıldılar.

Ne güzeldir ki tüm bu yaratıcı, yetkin kimliklerimiz birbirlerinden beslendiler, birbirleriyle dayanıştılar, düşünce, görüş alışverişi yaptılar. Orhan Kemal’in, Yaşar Kemal’in, Muzaffer İzgü’nün yapıtları sinemaya uyarlandı.

Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Muzaffer İzgü gibi Türk sinemasına yapıtlarıyla büyük katkıda bulunmuş bu yetkin yaratıcılarımıza saygıda bulunmak ve Adana kentini geniş kitlelere tanıtmak amacıyla geçen yıl ‘Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması’ düzenlendi.

19–25 Eylül tarihleri arasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nin bünyesinde bu yıl 2. Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması yapılıyor. 62 senaryonun başvurduğu yarışmanın ön jürisinde bu yıl Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Barış, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo–TV ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nüket Elpeze Ergeç, Altın Oran Kültür ve Sanat Platformu Kurucusu, yazar, fotoğrafçı Dr. S.Haluk Uygur yer aldılar. Ön jüri, ana jürinin değerlendirmesi için 62 senaryonun arasından finalistleri belirledi.

Ana seçici kurul, yazar, yönetmen ve senarist Füruzan’ın jüri başkanlığında, yönetmen, senarist, yapımcı Biket İlhan, araştırmacı, yazar, Orhan Kemal Müzesi kurucusu Işık Öğütçü, psikolog ve yazar Jülide Sevim ile yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’dan oluşuyor. 

Senaryo Yarışmasında verilecek ödüller şöyle:

Orhan Kemal Birincilik Ödülü : 40 bin TL, Altın Koza heykelciği

Yaşar Kemal İkincilik Ödülü: 20 bin TL, Altın Koza heykelciği

Muzaffer İzgü Üçüncülük Ödülü : 10 bin TL, Altın Koza heykelciği

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü “Yoğun ilgi gören yarışmamızın, ülkemizde yeni senaristlerin yetişmesi için vesile olmasını umuyoruz. Tüm finalistlere başarılar diliyorum” diyerek senaryo yarışmasıyla ilgili düşüncelerini aktardı.

Adana Konulu Uzun Metraj Yarışması’nın ödülleri 24 Eylül Cumartesi akşamı yapılacak olan ödül töreninde açıklanacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr