Rusya devlet şirketi Rosatom’un Ukrayna’da bulunan nükleer santralında dünyada yaşanan en büyük nükleer kaza olarak kabul edilen Çernobil nükleer felaketi 31 yıl önce bugün yaşandı. Greenpeace nükleer felaketin etkilerinin hâlâ sürdüğünü açıkladı.

Greenpeace felaketin yıldönümü kapsamında yaptığı açıklamada radyasyon uzmanlarının Çernobil ve Fukuşima felaketlerinden etkilenenlerin yaşadığı bölgelerdeki radyoaktif kirliliği belgelemek için Rusya, Ukrayna ve Japonya’da saha çalışması yaptığını belirtti. Bu çalışmanın sonucunda hazırlanan “Nükleerin Açtığı Yaralar: Çernobil ve Fukuşima’nın Süregelen Mirası” raporuna göre yüz binlerce insanın sağlığı için tehdit oluşturan bu kazanın etkileri bugün de hâlâ devam ediyor. Rapora göre Çernobil felaketinden 31 yıl sonra bile, radyasyondan etkilenen alanlarda yaşayan insanlarda hâlâ ölüm oranları normale göre daha yüksek, doğum oranları daha düşük ve kanser vakalarında da artış var.

‘Türkiye’de kanser vakaları arttı’

Raporun “Türkiye nasıl etkilendi?” bölümünde ise özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Türkiye’de de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ve Pediatri Ana Bilim Dalları’nın yaptığı çalışmaya göre lösemi vakaları, 1986 öncesi yüzde 0.7’den, 1986 sonrası yüzde 2’ye çıktı. Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 1984 yılında yüz binde 19.2 olan kanser vakaları, 1996 yılında 100 binde 63.46 olarak bildirildi.”

“Engelleri kaldırın”

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Deniz Bayram, “Çernobil’in 31. yıldönümünde nükleer enerjiyi geçmişte bırakmaya ve yenilenebilir enerjinin herkes tarafından kullanılabilir bir enerji üretimi olması için engelleri kaldırmaya çağırıyoruz” dedi. Ayrıca açıklamada “Bu kazanın sorumlusu olan Rosatom şirketinin, kazadan etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye’de bir nükleer santral kurması planlanıyor” ifadelerine de yer verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr