Dişeti iltihabı, uzun süreli protez kullanımı, diyabet (şeker hastalığı) gibi sorunlar nedeniyle eriyen çene kemiği günümüzde “Box” adı verilen teknik ile yeniden yapılıyor. Hastanın kaybolan kemiğinin yerine hayvandan alınan doğal kemik blokları yerleştiriliyor ve yapay çene kemiği elde ediliyor. Böylece eriyen çene kemiği tedavi edilerek implant yapılabiliyor, kişilerin yaşam kaliteleri büyük bir oranda düzeliyor.

“Box Teknik” adı verilen yöntem ile yapay çene uygulaması dünyada Amerika, Peru, İtalya’da ve ülkemizde İstanbul’da yapılabiliyor.

Yöntemin uygulayıcılarından Tanfer Klinik’ten Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer, çene kemiğinin birçok nedenden eridiğini anımsatarak “Ağzının bir bölgesindeki diş veya dişlerini uzun zaman önce kaybetmiş kişilerde, rezorbsiyon yani kemik dokusunda erime gerçekleşir. Eriyen kemik dokusu bazen estetik sorunlar oluştururken, implant operasyonları için kemiği yetersiz hale sokar, hatta çeşitli sağlık problemlerine de zemin hazırlar” dedi. Uzun zaman hareketli protez kullanan hastaların da çene kemiklerinde erime görüldüğünü belirten Tanfer “Travmaya bağlı olarak da çene kemiğinde kayıp olabilir. Dişeti iltihabı olan ve dişeti hastalığı ilerlemiş hastalarda da dişi çevreleyen kemikte rezorbsiyonlar görünür. Ayrıca diyabet de çene kemiği erimesine sebebiyet verebiliyor” diye konuştu.

Üç boyutlu yapılıyor

Kaybolan çene kemiğinin yeniden yapılabileceğini kaydeden Tanfer, yöntemi şöyle anlattı:

“Sığır, dana ve atların bacak kemikleri daha çok kullanılır. Hayvan kaynaklı kemikler özel tekniklerle laboratuvar ortamında insan kemik dokusuna uygun hale getirilir. Kaybolan çene kemiği bölgesine cerrahi bir operasyonla absorbe olabilen PLA (polilaktik asit) plakaları yerleştirilir, plakların arasına hayvan kemiğinden elde edilen özel kemik greftleri ve aynı seansta implantlar yerleştirilir. Bu yöntemde, kaybolan kemik dokusu üç boyutlu olarak yeniden yapılır.

Dişlerini yıllar önce kaybetmiş, protez kullanamayacak hale gelmiş kişilere yıllar sonra yeniden sabit protez yapılabilir. Hasta implant ile yeni dişlere sahip olur, 6- 8 ay arasında yeni dişlerine kavuşur. Operasyon sonrasında çeneye buz uygulanması, sıcak gıdalarla beslenilmemesi, sigara içilmemesi gerekir.”

Kimlere yapılır?

* Çene kemiğinde yaygın kemik kaybı olanlar,

* Uzun yıllar boyunca total protez kullanmak zorunda kalanlar n Geçirdiği bazı operasyonlar sonucunda kemik kaybı yaşayanlar

* Bazı dişlerin çekilmesi sonucu kemik seviyesinin istenilen boyuta gelememesi nedeniyle estetik kaygı taşıyanlar

* Çene kemiği yapılandırılmadan implant uygulanamayacak kişiler.

50 dakikalık işlem

Operasyon süresi vakaya göre değişiyor. İtalya’da yaptığımız çalışmalarda yaklaşık iki saat sürmesine karşın, Türkiye’de yaptığımız ilk operasyon 50 dakika sürmüştü. Hasta aynı gün işine ve sosyal hayatına dönebilir. Az miktarda ödem oluşma olasılığı vardır.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr