ABD’nin Orlando kentindeki bir LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans, İnterseks) kulübünde ateş açan Afgan kökenli ABD vatandaşı Ömer Metin’in IŞİD’e biat etmesi, birçok soruyu beraberinde getirdi. IŞİD, 49 kişiyi öldürüp 53 kişiyi yaraladıktan sonra SWAT tarafından öldürülen Metin’in sorumluluğunu üstlenen bir açıklama daha yaptı. El Bayan Radyo “Halifenin Amerika’daki askerlerinden biri, haçlılar toplantısına girmeyi başardı” dedi. Ancak 13 Kasım Paris saldırısındaki gibi örgütün emirleri doğrudan verdiğine dair ayrıntılı açıklama gelmedi.

Facebook’tan biat mesajı

Ömer Metin, saldırı günü Facebook sayfasına koyduğu mesajla ve saldırı sırasında 911’i arayarak IŞİD’e biat etmişti. Ama dün Başkan Barack Obama “Saldırganın saiklerini bilmiyoruz. İnternetten yayılan çeşitli aşırılıkçı enformasyondan esinlenmiş gözüküyor. Dışardan emir aldığına, daha büyük bir komplonun parçası olduğuna, son anda IŞİD’e biat etse de emrinde olduğuna dair bu aşamada net kanıt yok” dedi.

Bu yönde görüşlere göre, Suriye’den komşu ülkelere yayılan IŞİD saldırılarının ABD’ye sıçradığı sonucu çıkarılmamalı. Ancak 6 ay önce de Pakistan kökenli bir çift, San Bernardino’da IŞİD’den esinlenen bir saldırıyla 14 kişiyi katletmişti. Bunlar “yalnız kurt” modeline işaret ediyor. Serseri mayın gibi saldıran “yalnız kurtlar” da halka korku salmaya yetiyor. Uzmanlara göre “yalnız kurtları” vurmadan önce yakalamanın tek yolu, içinden geldikleri toplumun hükümete ihbarda bulunması.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr