Devlet yardımlarından yararlanan milyonlarca haneye yeni düzen geliyor. Geçen yıl çıkarılan 6704 sayılı torba yasayla yapılan değişiklik sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca uygulanan nakdi düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde yaşayanlara iş, mesleki eğitim ya da aktif iş gücü programlarında çalışmaları teklif edilecek. Bu teklifleri haklı bir neden olmaksızın üç kez kabul etmeyenlerin yardımları, bir yıl süreyle kesilecek. İş teklifi veya mesleki eğitim veya aktif iş gücü program teklifi 18 yaşını doldurmuş, 55 yaşından gün almamış kişilere yapılacak.

İşverene destek

Yönetmeliğe göre sistem şöyle işleyecek:

* İŞKUR, devlet yardımlarından yararlanan üç milyona yakın hanedeki çalışabilir durumda olan 1.8 milyon kişiyi uygun işlere yönlendirecek.

* Teklif edilecek iş, mesleki eğitim veya diğer aktif işgücü programları ilçe belediyesi için ilçe sınırı; büyükşehir belediyesi için işyeri servis aracı veya en fazla şehir içi iki toplu taşıma aracıyla ulaşım sağlanabilen il sınırı dahilinde olacak.

* Yaşlılar, engelliler, çocuklar düşüldükten sonra bu hanelerde yaklaşık 1 milyon 800 bin civarında çalışabilecek kişi bulunduğu tahmin ediliyor.

* Yoksulu işe alan işverenin sigorta primini devlet karşılayacak. Bunun için yoksul kişileri 26 Nisan 2016 ve sonrasında işe alınmış olması gerekiyor.

* Bir yıl süreyle bu destekten yararlanmak isteyen işverenler, e-Bildirge sistemi üzerinden ya da SGK tarafından belirlenen diğer bildirim yöntemleri ile başvuruda bulunacak.

* Teşvikten yararlanma süresi Bakanlar Kurulu kararıyla bir yıldan iki yıla çıkarılabilecek. İş teklifini üç kez beğenmeyen yoksulların, devlet yardımlarının bir yıl süreyle kesilmesine ilişkin yönetmeliğin uygulaması 1 Ocak 2018’den itibaren başlayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr