Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’den beklediği yasal düzenlemeleri İktisadi Kalkınma Vakfı Uzmanı Ahmet Ceran listeledi: Yolsuzlukla mücadele: AB, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO) tavsiyelerinin uygulanmadığı görüşünde. GRECO’nun Türkiye’den beklentisi ise milletvekilleri ile hâkim ve savcılara yönelik “etik prensipleri ve davranış kuralları oluşturulması; hukuk dışı faaliyetlerin önlenmesi veya engellenmesi; mal, gelir ve borç beyanlarında bulunulması, kuralların uygulanmasına yönelik adımlar atılması ve farkındalığın artırılması”.

Suçluların iadesinde işbirliği şart: Komisyon, Türkiye’nin suçluların iadesindeki işbirliğini yeterli bulmuyor. Bunda Rum Kesimi’nin tanınmaması da tüm üyelerle işbirliğinin gerçekleşmesinde engel olarak görülüyor. Türkiye’nin son iki yılda 49 suçlu iadesi talebinden 6’sını karşılaması da dikkat çekiyor.

 EUROPOL için veri bekleniyor: Türkiye ile EUROPOL arasında stratejik işbirliğinin temelleri atılmasına karşın, AB bunun ‘operasyonel’ düzeye ulaşmasını bekliyor. Karşılıklı verilerin paylaşılmasına dayanan bu sürecin başlaması için önce Türkiye’nin kişisel verilerin korunması mevzuatını AB standartlarına getirmesi gerekiyor.

Kişisel veriler yeniden: Brüksel, kendi vatandaşlarının bilgilerini paylaşmak için Türkiye’den AB standartlarında bir denetim mekanizması kurmasını bekliyor. Meclis’ten nisan sonunda geçirilen kanunla oluşturulan Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun yapısı ise AB tarafından ‘tam bağımsız’ bulunmuyor.

Terör tanımı sil baştan: AB, yıllardır Türkiye’nin oldukça “geniş ve yoruma açık bıraktığı” terör tanımının değişmesi gerektiğini müzakere sürecinde dile getiriyor. Organize suçla ve terörle mücadele için AB müktesebatıyla uyumlu yasal düzenleme yapılması isteniyor. AB’nin beklentisi Terörle Mücadele Kanunu’nun yanı sıra İç Güvenlik Paketi olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun ve ilgili düzenlemelerin de değiştirilmesi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr