Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu bir gazetecinin Artvin’de ne kadar ağacın kesileceğine dair bir soruya “Ağaç sayısı cüzi miktarda bilemeyiz. 70 bin metrekarelik alanlardan bir kısmı kesilecek. Cüzidir. Ağaçların ömrü vardır. Nasıl insanların ömrü varsa ağaçlarında ömrü vardır. Çürüyen ağaçları kesip ekonomiye kazandırıyoruz. Belli bir yaştan sonra çürümeye yüz tutuyor. Bu zaten bizi gençleştirmek için eski ağaçları kesiyoruz.” yanıtını vermişti.

Bakan Eroğlu’nun “Cüzi miktarda ağaç kesilecek” açıklamaları üzerine Erdem önergesinde, “Cüzi miktarda diye belirtilen kesilecek ağaç sayısı kaçtır? Kaç ağacın kesilmesi cüzidir?” diye sordu.

CHP’li Erdem, önergesinde proje tutanaklarına yansıyan "Proje sahasının tamamı, mülkiyeti devlete ait, verimli orman alanı içinde kalmaktadır. Projenin uygulanmasında kesilecek orman ağacı sayısı 50300 adet olarak belirtilmiştir.” ifadelerini de sordu.

Veysel Eroğlu’nun Cerattepe bölgesindeki ağaç kesimini protesto eden eylemcilerin “cezalandıracakları" belirtmesini de gerekçe gösteren Erdem, “Protesto eden eylemcileri nasıl ve hangi yetkiyle cezalandıracaksınız? Devlet gücü uygulamalarınızı protesto eden eylemcileri cezalandırma aracı mıdır?” diye sordu.

Önergede şu sorular yer aldı:

1. Cüzi miktarda diye belirtilen kesilecek ağaç sayısı kaçtır? Kaç ağacın kesilmesi cüzidir?

2. Projenin mahkeme tutanaklarında yer alan "Proje sahasının tamamı, mülkiyeti devlete ait, verimli orman alanı içinde kalmaktadır. Projenin uygulanmasında kesilecek orman ağacı sayısı 50300 adet olarak belirtilmiştir.” ifadeye ilişkin ne düşünüyorsunuz?

3. Orman Bakanı olarak çürük ağaçların kesilerek ormanın gençleştirilebileceğini düşünüyor musunuz? Ülkemizdeki tüm ormanların gençleştirilmesi için Cengiz Holding’e daha kaç ihale verilmelidir?

4. Maden ocağının doğaya zarar vermesi mevcut yollarla nasıl engellenecektir? Şirket, doğaya zarar vermemek için siyanürleri teleferikle mi taşıyacaktır?

5. Protesto eden eylemcileri nasıl ve hangi yetkiyle cezalandıracaksınız? Devlet gücü uygulamalarınızı protesto eden eylemcileri cezalandırma aracı mıdır?

6. Orman Bakanı olduğunuz süre içinde ülkemizde ne kadar ağaç kesilmiş, kaç santral kurulmuş ve ormanlara kaç defa ‘gençleştirme’ projesi yapılmıştır?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr