Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde 2 Aralık’ta Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde ise 14 Aralık’tan bu yana sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sürerken, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da olduğu onlarca kişi öldürüldü, onlarcası da yaralandı.

Bölgede çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken Diyarbakır’ın en önemli tarihi yapılarından biri olan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait Hasanpaşa Hanı da dahil onlarca işyerini kiralayan esnafa, sözleşmelerini yenileyemedikleri ve kiralarını da ödeyemedikleri için tahliye celbi gönderildi. Yasak nedeniyle mağdur edilen esnaf ise çaresiz.

Bir başka çaresizlik ise bankalardan alınan krediler ve kredi kartlarının geri ödemesi ile ilgili. Bunun en çarpıcı örnekleri Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanıyor. İlçedeki banka şubeleri kapalı olmasına karşın, evlerinden çıkamayan, can güvenlikleri olmayan ilçe halkına telefonla ulaşan bankalar kredi kartı ve kredi ödemelerinin yapılması istiyor.

Önce şubeleri açsınlar

Cizre’nin DBP’li Belediye Eşbaşkanı Kadir Konur, kendisinin de bankalar tarafından aranan kişilerden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu bankalar ararken en çok gücüme giden konu şu oldu. Arayınca ilk söyledikleri şey “Güvenliğiniz için bazı güvenlik sorularını yanıtlamanızı isteyeceğim” oluyor.

Bu, böyle bir ortamda Cizre’deki bir kişiye hakaret gibi geliyor. İnsanlar ölürken ne güvenliğini sağlayacaklar. Tepki gösterince de ‘Kusura bakmayın, sistem otomatik olarak arıyor’ diyorlar. Cizre’de insanlar evinden çıkabiliyor mu ki bankaya gidip borcunu ödesin. Bankaların şubeleri açık mı ki bizden para istiyorlar? Önce şubelerini açsınlar, hizmet versinler onlar sonra Cizrelileri arasınlar.”

Sorunu çözdük

Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise sorumluluk bölgesinde sözleşme yenilenmediği için tahliye yazısı giden ya da icra gibi bir durumla karşı karşıya olan kiracılar için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüştüklerini ve sorunları çözdüklerini söyledi. Evsen, şöyle dedi: “Genel Müdürlüğümüz bölgede yaşananlara kayıtsız kalmadı. 25 Bölge Müdürlüğü var ve bunlar arasında sadece Diyarbakır Bölge Müdürlüğü bu yıl için kira zammı yapmadı.

Oysa yasa gereği TÜFE bazında yıllık kira artışı uygulamamız gerekiyordu. Bunun dışında 31 Aralık tarihine kadar sözleşmesini yenileyemeyen kiracılara, sistem tarafından resen sözleşmenin feshi ile ilgili yazı gönderiliyor. Biz buna da engel olduk ve bölgede yaşanan olaylardan etkilenen kiracılarımızın sözleşmelerinin devamını sağladık. Yine sistem kiralar ödenmediğinde resen icraya verileceği ile ilgili yazı ya da mesaj gönderiyor. Bunun da önüne geçtik. 650’si Diyarbakır’da olmak üzere Mardin, Bingöl gibi bağlı illerimizde dahil toplam 2 bin kadar kiracımız rahat olsun.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr