İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, Bezmiâlem Valide Sultan Vakfı’na ait Zeytinburnu’ndaki arazisinin imar planlarına “özel yurt yapılabilir” plan notu ekleme isteğini kabul etti. İBB Meclisi’nden geçen karara CHP’li üyeler “ret” oyu kullandı. Teklifte, vakfa ait Seyit Nizam Caddesi’nde yer alan, toplam 5 bin 400 metrekarelik alanı, 22 Temmuz 2016 tarihinde park, yol ve konut alanından İBB Meclisi kararıyla ‘Yönetim Merkezi Alanı’na dönüştürüldüğü anlatıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölgesi Müdürlüğü de 22 Temmuz’da askıya çıkan bu plana “Eğitim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrencilere hizmet vermeyi amaçlayan ve eğitim dalında büyük ihtiyaç olan öğrenci yurdu ihtiyacının karşılanması amacıyla” itiraz ettiklerini belirtti.

İtirazı kabul etti

İBB vakfın itirazını kabul ederek araziye ilişkin imar planlarına “Yönetim merkezi alanında özel öğrenci yurdu yapılabilir” plan notunu ekledi. Normalde bu alanlara sadece kentin yönetim merkezlerini tanımlayan yönetim birimleri yapılabiliyor. Alana artık bir 3 katlı, bir de 5 katlı olmak üzere 2 adet özel yurt binası yapılabilecek. İmar planlarına ayrıca, alanı ticari amaçlı otopark yapılabilmesi ve zemin katına da ticaret alanı olarak kullanabilmesi için 2 plan notu daha eklendi. Karara CHP’li meclis üyeleri “ret” oyu kullandı.

Asırlık kurum

Vakfın Sultan II. Mahmud’un eşi ve Sultan Abdülmecid’in annesi Bezmiâlem Valide Sultan tarafından kurulduğu belirtiliyor. Vakfın “Gureba Hastanesi” olarak anılan hastanesi 1847 yılında hizmet vermeye başladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr