Ürdün’de sosyal medya sitesi Facebok’tan paylaştığı bir karikatür yüzünden “İslam’a hakaret” suçundan yargılanan yazar ve siyasi aktivist Nahid Hattar, duruşmaya giderken mahkeme binasının merdivenlerinde kurşunlandı. Hıristiyan azınlık mensubu Hattar, güvenlik kaynaklarına göre sakallı ve geleneksel Arap elbisesi giymiş bir erkek tarafından doğrudan kafasına sıkılan kurşunlarla olay yerinde öldü. AFP’ye konuşan bir kaynak suikastçının 49 yaşında bir Ammanlı olduğunu, Amman camiinde vaazlar verdiğini ve saldırının hemen ardından polise teslim olduğunu aktardı.

Karikatürle ilgili “hakaret” suçlamalarının ardı arkası kesilmeyince paylaşımını silen Hattar, karikatürün sadece “teröristler ve onların kafasındaki Tanrı-cennet imgesiyle” dalga geçtiğini söylemişti. Ancak Ürdün Başbakanı Hani Maliki, İçişleri Bakanlığı’na Hattar’ın yargılanması emrini bizzat vermiş, 13 Ağustos’ta gözaltına alınan Hattar “Mezhep çatışmasını kışkırtmak ve İslamı aşağılamakla” suçlanmış, eylül başında kefaletle serbest bırakılmıştı.

Suikastın ardındansa, hükümet 56 yaşındaki yazarın katledilmesini “aşağılık bir suç” olarak niteledi. Müslüman Kardeşler hareketi ve ülkenin en yüksek dini otoritesi Dar el İfta suikastı kınadı. Sosyal medya ise “Bir köpek cehenneme gitti” ve “Çok şükür kurtulduk” mesajlarından geçilmedi. Kimi kullanıcılar ise “Ölümü kutsayan bu kadar tweeti gördükten sonra ülkem ve çocuklarım adına korkuyorum” mesajları attı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr