YÖK Başkanı Yekta Saraç, 165 devlet ve vakıf üniversitesi rektörü ile Ankara’da bir araya geldi. Saraç, “Sağlam iradesiyle bu büyük badirenin atlatılmasını sağlayan Cumhurbaşkanımıza, Türk akademik camiasının başkanı olarak bir kez daha bağlılığımızı arz ederim” ifadesini kullandı. Yükseköğretimdeki cemaat yapılanmasına karşı atılacak adımların değerlendirildiği toplantıda, rektörlerin cemaate mensup hocaların tamamını emniyet ve savcılıklara bildirmesi istendiği öğrenildi.

Darbe girişiminin ardından YÖK Başkanı Saraç, devlet ve vakıf üniversitelerini acil olarak Ankara’ya davet etti.

30 rektöre davet yok

Toplantıya cemaat ile bağlantılı olduğu düşünülen yaklaşık 30 üniversite rektörünün davet edilmediği öğrenildi.

YÖK Başkanı Saraç, toplantının açılış konuşmasında, “Demokrasi tarihimize kapkara bir leke olarak geçecek bu menfur girişimi nefretle kınadığımızı, millet iradesine sahip çıktığımızı beyan etmek ve devletimize, demokrasi ilkelerine olan bağlılığımızı tüm gücümüzle ve hep birlikte ifade etmek amacıyla buradayız” dedi.

Saraç’ın “Başkomutanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızı buradan saygı ile selamlıyoruz, kendisinin gösterdiği yüksek irade, komuta ettiği güçler ve Milletimizin vakur ve inanılmaz duruşu, şükürler olsun ki ülkemizi karanlık gecenin sabahına çıkardı” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

‘Anarşinin değil istikrarın...’

Üniversitelerin milletin değerlerine, devletine bağlı kurumlar olduğunu dile getiren Saraç, “Her bir gencimiz âlemleri içinde taşıyan bir değerdir ve bu güç, onları zalimin değil mazlumun, anarşinin değil istikrarın, kanunsuzluğun değil hukukun ve kanunların yanında kılar” dedi.

Meclis’i ziyaret ettiler

YÖK’ün anayasal olarak doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlı olduğunu anımsatan Saraç, “Sağlam iradesiyle bu büyük badirenin atlatılmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türk akademik camiasının başkanı olarak bir kez daha engin duygularımızla bağlılığımızı ve bu buhranlı dönemde göstermiş olduğu liderliği dolayısıyla şükranlarımızı arz ederim. Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” dedi.

Toplantıda darbe girişimine karşı ortak bir bildiri de yayımlandı. “Devlete ve millete savaş açan bu hain terör örgütünü lanetlemekteyiz” denilen bildiride, “Uyuşturulmuş zihniyetin akademik dünyadaki uzantıları bunlardan farkı olamaz. Bu yapılanmanın üniversiteleri ele geçirmesine müsaade edilemez. Bu konudaki hassasiyetimiz uygulamalarla pekiştirilecektir” mesajı verildi.

Bildiriye imza atılmasının ardından rektörlen TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı ziyarete gitti.

‘Tek bir cemaatçi bile...’

Toplantıda rektörlere “üniversitelerde cemaat üyesi tek bir kişi bile kalmayacak” mesajının verildiği öğrenildi. Ayrıca, rektörlerin cemaat ile mücadelede “savcılar ve emniyet mensuplarıyla işbirliği yapmasının” istendiği de öğrenildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr