Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir Anadolu Üniversitesi kampüsünde başladığı cami inşaatının durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, bir akademisyenin açtığı davada, cami inşa edilen arazinin “Yükseköğretim Tesisleri ve Kampus Alanları” diye ayrıldığını, imar planında değişiklik yapılmadan üzerine cami kurulamayacağını belirtti.

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kasım Akbaş, avukatı Pınar Çelik Arpacı aracılığıyla mahkemeye verdiği dava dilekçesinde, Yunus Emre Öğrenci Yurdu bahçesinde süren cami inşaatı için verilen yapı ruhsatının dolaylı imar planı değişikliği anlamına geldiğini, Kredi Yurtlar Kurumu'nun imar planındaki tahsisi değiştirme yetkisi olmadığını ve ibadethane inşa ettirmek gibi bir amacı ve görevinin de olmadığını belirtti. Akbaş, bu bahçede camiye ihtiyaç olmadığını, yakın çevredeki mescitlerin ihtiyacı karşıladığını anlatarak, yapı ruhsatının iptalini istedi.

Mahkemeye savunma gönderen Tepebaşı Belediyesi, bir işadamının talebi üzerine cami inşaatına başlandığını ve bunda bir sakınca olmadığını ifade etti. Kredi Yurtlar Kurumu ise en yakın caminin 1.5 kilometre uzakta olması nedeniyle inşaata başlandığını belirtti.


Ruhsat iptal edildi


Mahkeme, yaptığı incelemede, cami inşaatının “Yükseköğretim Tesisleri ve Kampus Alanları” diye ayrılan alanda yapıldığını ve herhangi bir imar planı tadilatı yapılmadığı belirlendi. KKYK’nın arazide cami yapabilmesi için öncelikle imar planında “dini tesis alanına” ayrılması gerektiği belirtilerek,

“Taşınmaz üzerinde, anılan kullanım amacı dışında yapılan cami için verilen yapı ruhsatında hukuka uygunluk bulunmamaktadır” denildi. Bu nedenle ruhsat işlemi iptal edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr