15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülen cemaatiyle ilişkisi bulunduğu iddiasıyla kapatılan 35 sağlık kuruluşu arasında bulunan Özel İstanbul Tüp ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde tedavileri yarım kalan hastalar mağdur. Merkezdeki embriyolar Koç Üniversitesi’ne nakledilmişti. Tüp bebek tedavileri yarım kalan ve Cumhuriyet’e konuşan hastalardan Seher A. ve Y.M. yaşadıklarını anlattı.

'Yeniden para vereceğiz'

25 yaşındaki Seher A. 2 yıldır tüp bebek tedavisi gördüğünü belirterek “2. tüp bebek denememizdi. Tedaviye başlamıştık. Tam transfer yapılacağı sırada merkez kapatıldı” dedi. Embriyosunun Koç Üniversitesi’ne nakledildiğini öğrendiğini anlatan Seher A. “Transferin ücretsiz yapılabilmesi için kapatılan merkezden tedavimizin yarım kaldığını belirten bir yazı alıp bunu SGK İl Müdürlüğü’ne vermemiz gerektiği söylendi. Ancak merkezde kimse yok, muhatap bulamıyoruz. Koç Hastanesi, transfer ve tedavinin devamı için haklı olarak 2 bin 200 TL transfer parası talep etti. Hatta biz mağdurlar için 1700 liraya indirmişler. Ama biz tedavinin tamamı için tüm parayı İstanbul Tüp Bebek Merkezi’ne vermiştik ve yarım kalan tedavimizin sorumlusu onlar. ‘Ödediğimiz para ne olacak diyoruz’, kimse buna yanıt vermiyor. Doktorumla görüşüyoruz, olumlu gelişme var, size bu hafta döneceğiz diyorlar 3 haftadır aynı şey... En azından bizi mağdur etmeyecek şekilde devlet tarafından geri kalmış tedavi ücreti bize ödenirse biz de tedavimizi tamamlayabiliriz. Transferin yapılması için 15 günlük sürem kaldı, olumlu yanıt alamazsak para vererek tedavime devam edeceğiz. İstanbul Tüp Bebek’le hukuki mücadelemi de başlatacağım” diye konuştu.

‘20 bin TL harcadım psikolojim altüst'

32 yaşındaki Y.M, 6. tüp bebek denemesine başladıklarını denemeye ise 2015 Aralık ayında başladıklarını anımsatarak, yaşadıklarını şöyle özetledi: “2 bin 500 lira ödeme yapmıştık. Tüp bebek için devletten raporumuzu çıkarttık ve merkeze verdik. Bir kez daha tedavi olacaktım ve transfer yapılacaktı ki bu sırada merkez kapatıldı. Elimde bir embriyo ile kalakaldım. Embriyom Koç Üniversitesitesi Hastanesinde. ‘Merkezden yazı getirin tedavinin yarım kaldığına dair, dilekçe ile birlikte SGK il müdürlüğüne başvurun’ deniliyor. Merkez kapalı olduğu için yetkili bulamıyoruz, yazıyı alamıyoruz. Bugüne dek 20 binin üzerinde tüp bebek tedavisine para harcadık, şu an yeni bir ücret ödeyecek gücümüz kalmadı. Yetkililerle de görüştük, yeniden ‘rapor çıkarın’ dediler ancak çıkardığımız rapor işlendiği için yeni rapor çıkarılamıyor. Psikolojim altüst oldu, her şey boşa gitti."

‘KOÇ’TAN AÇIKLAMA

Koç Üniversitesi Hastanesi’nden yapılan açıklamada, hastalara kurum politikaları çerçevesinde kolaylık sağlandığı belirtilerek özetle şöyle denildi: “Koç Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde muhafaza edilen embriyolar, yönetmelikte yer alan gerekli koşullar sağlanarak başka merkeze transfer edilebilmektedir

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr