İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, 4 ilin Baro Başkanı ile birlikte maden faaliyetlerinin yürütüldüğü Artvin'in Cerattepe bölgesine çıktı. Jandarmanın şantiye sahasına girmesine izin vermediği Kocasakal, doğa harikası Cerattepe'nin sadece bugünki insanlara değil, doğmamış çocuklara da ait olduğunu belirterek, "Herkes bu inattan vazgeçsin. Artvin'i Artvinlilere bıraksın" dedi.

Sabah saatlerinde çıktığı Cerattepe'de yolu kesen Jandarma ekipleri ile görüşen İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal şantiye sahasına alınmadı. Burada açıklama yapan ve Cerattepe'de madenin yeraltında değil yerin üzerinde olduğunu ifade eden Kocasakal, "Burası bir doğa harikası ve sadece Artvin'e ve bugün ki insanlara ait değil. Daha doğmamış çocuklara da ait. Herkes bu inattan vazgeçsin. Artvin'i Artvinlilere bıraksın ve kişisel çıkarlar uğruna yurttaşla devletin polisi, jandarması karşı karşıya gelmesin. En çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu bu günlerde kamu düzeni bozulmasın. Bu inatlaşmanın kimseye bir yararı yok. Artvin halkı Anayasa'dan kaynaklanan, çevreyi koruma hak ve görevini kullanıyor. Dolayısıyla herkesin buna kulak vermesi lazım. Hakkını ve gelecek kuşakları koruyan insanlara da kimse terörist muamelesi yapmasın. Artvinliler vatanına, devletine bağlı insanlar. Tek yaptıkları doğalarını korumaktan ibarettir" diye konuştu.



ADLİYEYİ ZİYARET ETTİ

Daha sonra Artvin Adliyesi'ne giden Ümit Kocasakal ve beraberindeki heyet, Artvinlilerin yaptığı suç duyuruları ile ilgili yasal süreç hakkında bilgi aldı. Adliye çıkışında konuşan ve devletin halkla karşı karşıya getirildiğine işaret eden Kocasakal, "Yukarı çıktığımızda yolu kesen jandarma valiliğin emri olduğunu söyledi. Bende emri görmek istedim ve gördüm. Vali bey bu emri, toplantı ve gösteri yürüyüşleri maddesine dayandırmış. Emirde 'kanunsuz gösterilere izin verilmemesi ve yukarda ikameti olmayanların bırakılmaması' ifade ediliyor. Kanun buna uygulanamaz çünkü Anayasa'dan kaynaklanan seyahat hürriyeti var. Siz Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunuyla bunu engelleyemezsiniz. Çünkü o kanun ancak toplantı ve gösteri yürüyüşü varsa uygulanır" ifadelerini kullandı.

Kocasakal ve bareberindekiler daha sonra Artvin'den ayrıldı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr