Ünlü politolog Vladimir Fesenko, Segondya gazetesine özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye ve Rusya bu zirvede gerçekten ilişkilerini eskisine döndürmek isteyecekler, ancak bunu başaramayabilirler. İki liderin buluşması tabii sorunları bitirir. Ama tarafların geçen sonbahar yaşananları hatırlayacağını ve birbirlerine şüphe ile yaklaşacaklarını düşünüyorum.

Bu buluşmanın Ukrayna için çok fazla anlamı yok. Ukrayna, Türkiye’yi ‘dost ya da düşman’ şeklinde değerlendirmemeli. Bizim ülkemiz için Türkiye, komşu ülke ve önemli bir ekonomik partner. Türkiye bizim ana müttefiklerimizden birisi değil.

Suriye’deki kriz Rusya ya da Türkiye yüzünden çıkmadı ve bu krizi çözecek olanlar da onlar değil. Rusya ve Türkiye’nin Suriye’ye sürüklenmiş olmalarının nedeni, her iki ülkenin de kendi çıkarları, hem de karşıt çıkarları olması.”



Pyotr Poroşenko Bloku milletvekili Aleksandr Briginets ise, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’i kendi menfaatleri için kullanıyor” ifadesinde bulundu.

Facebook hesabından Erdoğan-Putin zirvesini değerlendiren Ukraynalı milletvekili, “Erdoğan Putin’in dostu falan değil. Erdoğan, Türkiye’nin kalkınması için farklı yolları hayata geçirmeye çalışıyor” diye yazdı.

ABD’nin Kürt meselesinde Türkiye’den yana tavır takınmadığını, AB’nin de Ankara ile ciddi işbirliğine yanaşmadığını savunan Briginets, “İşte şimdi Putin ile yeni bir balayı. Bunun baskının devamı olduğunu düşünüyorum. Putin Türkiye’ye para getirmez, Kürt sorunuzu çözmez. Bunları yalnızca AB, NATO ve ABD yapabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr