CHP Emek Bürolarınca, Türkİş, Hak-İş ve DİSK’in katılımıyla yapılan Kıdem Tazminatı Çalıştayı’nın sonucunda üç konfederasyon ve CHP’nin uzlaştığı bildiri yayımlandı. Sonuç bildirisinde; “Kıdem tazminatı, bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Buna bağlı olarak ilgili yasalarda yapılacak değişikliklerle kazanılmış haklara dokunulmadan, tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır” dendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan ile TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 60 kurumla 300 kişilik bir çalıştay yaptıklarını belirten Ağbaba, kıdem tazminatının geçmişi ve geleceğini önde gelen akademisyen, uzmanlarıyla tartıştıklarını söyledi. Üç konfederasyonun bir araya geldiğini ve son dönemde ilk kez üç konfederasyonun bir konuda tam mutabakat sağladığını anlatan Ağbaba, uzlaşılan metni okudu. Sonuç bildirgesine göre,

* Kıdem tazminatı fonuna geçilmesi halinde, tazminat koruyucu olmaktan çıkacak. İşten çıkarmalar kolaylaşacak.

* Kıdem tazminatının son ücretle ve toplu iş sözleşmesi düzeniyle bağı kalmayacak ve kıdem tazminatı miktarı düşecek.

* Kıdem tazminatı fonu konusunda, taraflar arasında mutabakat olmadığı belirtilen bildirgede, mutabakat sağlanamadığı durumda, kıdem tazminatı fonu kurulmamalı.

* Tazminat ödemelerinde, 30 gün hakkından vazgeçilme meli.

* Kıdem tazminatına tüm çalışanların erişimi sağlanmalı, bu konudaki tüm engeller kaldırılmalı.

* İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi halinde tazminat alacağı devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınmalı, öncelikle ödenmeli. Kazanılmış haklara dokunulmadan, tüm işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr