Türkiye Yazarlar Sendikası, 20. Olağan Genel Kurulu’nu yaptı. ‘Dünyanın bütün kalemleri birleşin’ şiarıyla Türk Mühendis ve Mimarlar Odası’nın Karaköy binasında düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını TYS Genel Başkanı Mustafa Köz yaptı ve TYS’nin bulunduğu yerin Kültür Bakanlığı’nın sözleşmeyi tek taraflı iptal etmesi sonucu kapatılmasına dikkat çekerek iki yıl boyunca verdikleri mücadeleyi anlattı. Ardından Divan Kurulu seçildi ve Divan Başkanlığını üstlenen Adnan Özyalçıner söz alarak sendikanın ilk iki başkanı olan Yaşar Kemal ve Aziz Nesin’i andı. Sendikanın amacının yazarların emeğini sermayeye karşı korumak olduğunu vurgulayan Özyalçıner, “Sendikamız hukuki, sosyal, kültürel, ekonomik, temel hak ve özgürlükleri korumakla birlikte söz ve yazı özgürlüğünün korunması için her türlü yasal mücadeleyi vermektedir. Bugün de bildiğiniz gibi kalemler tehdit altındadır. İnsanlar karanlıkta. Bütün temel haklar ve özgürlükler ayaklar altındadır. Bizim tek dayanağımız eskiden olduğu gibi bugün de sözcüklerdir. Sözcükleri savurmamızın tam sırasıdır şimdi. Karanlığın üstüne üstüne, özgürlükleri özgür kılmak, adaletsizlikleri haksızlıkları haritamızdan silmek için hep birlikte” dedi.

Basın özgürlüğü vurgusu

Kurulda söz alan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye’nin basın, ifade ve demokrasi anlamında zor dönemlerden geçtiğini belirtti. Durmuş, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından AKP iktidarı basın ve hukuk üzerindeki baskısını giderek arttırdı. 160 üzerinde gazeteci cezaevinde tutuklu bulunuyor. 8-9 aydır hâkim karşısına çıkmayan gazeteciler var. Hakim karşısına çıktıkları zaman birçoğu tahliye edilecek. Beklentimiz bu yöndeydi ama referandum öncesindeki bir karar nedeniyle bu görüşümüz değişti. Hâkimler, Çağlayan Adliyesi’nde gazetecilerin tahliyesine karar verdiler. Aynı gün serbest bırakılan gazeteciler yeniden tutuklandılar. Bu tahliye kararını veren hâkim ve savcılar açığa alındı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bir ülkede basın özgür değilse o ülkede demokrasi yoktur. O yüzden basının özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmalıyız. İnadına kalemlerimizi birleştirmeliyiz.”

TYS Genel Kurulu sonrasında yapılan seçimde Mustafa Köz, Suna Aras, C. Hakkı Zariç, Âba Müslim Çelik, Nalan Çelik, Tahir Şilkan, Tülay Ferah, Kamil Tekin Sürek, Ertan Mısırlı’dan oluşan liste yönetime geldi. TYS, genel kurul sonuç bildirgesinde şöyle dedi: “Türkiye Yazarlar Sendikası, ülkemizin ufuklarının karartıldığı şu günlerde 43 yıllık ışığını sevgili halkına tutmayı sürdürüyor. Birikim ve deneyimimizi, toplumun aydınlığı için kullanmak; çağdaş, devrimci geleneğimizin önemli bir ilkesidir. Bu ilke, yazarların umudunu daima diri tutmaktadır. Yazarak, düşünerek kurulacak mutlu geleceğin ancak yazarların kalemlerinin ucunda olduğunu bilerek biz yazarlar, her zaman halkımızın yanında olduk, olacağız. İktidarın baskılarının üzerimizde bir kılıç gibi sınandığı günlerin, yazarların örgütlü savaşım inancıyla kırılacağını unutmuyoruz. Bu düşünceyle,TYS’nin yeni yönetim döneminde de emeğin, barışın ve özgürlüğün savunucusu olacağını kamuoyuna yeniden duyuruyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr