5 Kasım günü, Cumhuriyet gazetesinin aralarında Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) kurucularından Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun da bulunduğu 9 yazar ve yöneticisinin tutuklandığı belirtilen raporda tutuklamaların ayrıntıları verildi. Soruşturma kapsamında, yurt dışında bulunan eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay hakkında da yakalama kararı bulunduğu hatırlatıldı. Raporda, “Cumhuriyet operasyonu yurtdışında ve yurtiçinde büyük tepki toplamış, vatandaşlar gazetenin önünde nöbete başlamıştı. Dünyanın en itibarlı 14 ifade ve basın özgürlüğü örgütü de Erdoğan’a ortak çağrı yayınlamıştı. Şişli binasını AB ülkelerinin konsolosları ziyaret etti. CHP MYK’sini olağanüstü toplantıya çağırdı” denildi.

Rapordan özetler

-Kapatılan JINHA ajansının İzmir muhabiri Ayşe Yılmaz, 4 Kasım günü İzmir’de gözaltına alındı.

-HDP ve Cumhuriyet’e yönelik tutuklamalar sonrasında Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri de Ankara da acil bir toplantı düzenledi.

-5 Kasım’da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile VPN servislerinin kapatılması istendi. Bu servisler arasında Türkiye’de kullanıcıların en sık kullandığı VNP sağlayıcıları Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.

-Başbakanlık ve ilgili bakanın onayıyla ekimde kapatılan YÖN Radyo ile Zarok TV’nin yeniden yayına başlamasına izin verildi. Ancak Kürtçe çizgi filmler yayınlayan Zarok TV, artık tamamen Kürtçe yayın yapamayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr