Başbakan Binali Yıldırım, Irak Hükümeti’nin Türk askerinin Başika’daki varlığı ile ilgili tepkisinin ‘anlaşılmaz’ olduğunu ve ‘iyi niyetli’ olmadığını savundu. Irak’ı PKK ile ilgili tedbir almamakla suçlayan Yıldırım, “Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir” tepkisini gösterdi.

Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen 9. Ticaret ve Sarayi Şûrası’nda gündemi değerlendirdi.

Başbakan, ABD ve Irak Merkezi Hükümeti ile yaşanan Musul gerginliği ile ilgili olarak “Özellikle ABD bu ay içerisinde böyle bir operasyonu Irak Merkezi Hükümeti ve bölgedeki aşiretlerden oluşan milis gücü ile yapma amacında. Bu konuda Türkiye’nin hassasiyeti malum” dedi. Başika’daki Türk askerinin varlığının amacının IŞİD ile mücadele olduğunu dile getiren Yıldırım, “Bütün bunlar yapılırken, bu operasyonun yaklaştığı bugünlerde Irak hükümetinden anlaşılmaz bir tepki geldiğini görüyoruz. Irak’ta 63 ülkeden askeri unsur var. Yeni Zelanda’dan bile var. Yeni Zellanda nere, Irak nere. 63 değişik ülkeden burada terörle DAEŞ ile mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken bütün bunları kenara bırakıp Türkiye’nin varlığına takılması abesle iştigaldir” dedi.

‘Ne söylerse söylesin’

Bağdat’ın tepkisinin “iyi niyetle izahının olmadığını” dile getiren Yıldırım, “Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin bölgedeki DAEŞ ile mücadele için bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek. Irak’ta mahli olmayan birçok ülke orada dolaşırken tarihi derinliği ile tarihi derinliğiyle bölgede her zaman olmuş Türkiye hakkında böyle ileri geri laflar etmek, Irak hükümetinin haddi değildir” diye konuştu.

Irak’tan BMGK atağı

Ankara ile Bağdat arasındaki Musul krizinde bu kez Irak hükümeti meclisin aldığı karar uyarınca BM Güvenlik Konseyi’ne gitti. Öte yandan Rudaw’da yer alan bir habere göre Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Musul’un Başika bölgesindeki Türk askerinin, Bağdat yönetiminin onayıyla yerleştiğini açıkladı.

ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: Kararı Irak yönetimi verir

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington’da düzenlenen günlük basın toplantısında Irak ve Suriye ile ilgili Türkiye’ye yönelik iki önemli mesaj verdi. Türkiye ile Irak hükümetleri arasındaki Başika tartışmasına ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuyla ilgili açıklamalarına ve Musul operasyonuna ilişkin soruları yanıtlayan Toner, “Türk askerinin bu operasyonlarda yer alıp almayacağının Irak yönetimine bağlı olacağını belirten Toner, TSK’nin Irak’taki rolünün Bağdat hükümetiyle koordine edilmesinin önem taşıdığını vurguladı.

 Çavuşoğlu'ndan AB'ye: 3 milyar Euro hızla aktarılmalı

     Kaynak: Cumhuriyet.com.tr