OHAL döneminde artan baskıların sıralandığı AB İlerleme Raporu ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin “Hukukun üstünlüğü ve insan hakları yoluna dönenen kadar AB’nin Türkiye ile üyelik görüşmelerini hemen dondurması gerek” açıklamasının ardından Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Ankara’ya geldi.

Jagland dün Ankara’da HDP heyeti ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’in yanı sıra HDP’li vekiller Osman Baydemir ve Bedia Gökçe katıldı.

HDP tutuklamaları anlattı

HDP heyeti Jagland’a gözaltı ve tutuklamalarla ilgili ayrıntılı bilgi vererek, partilerine ve topluma baskıların giderek arttığını ifade ederken, protesto gösterilerinde halen milletvekili sıfatı bulunan eşbaşkanların posterlerinin bile taşınmasının yasaklandığını, suç kapsamına alındığını dile getirdi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ise HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile daha önce görüştüğünü belirtirken, görüşmede paylaşılan konuları hükümet yetkilileri ile yapacağı görüşmede ileteceğini dile getirdi. Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu vurgulayan Jagland, Avrupa Konseyi üyeliğinin doğurduğu yükümlülükler bulunduğunu ve bu yükümlülükler dikkate alınarak bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini ifade etti. Jagland, 15 Temmuz sonrası AİHM’ye yapılan başvuruların yoğunlaştığını da sözlerine ekledi.

‘Kritik dönemdeyiz’

Jagland, Başbakan Binali Yıldırım ile Çankaya Köşkü’nde 40 dakika görüştü. Edinilen bilgiye göre görüşmede 15 Temmuz sonrasını “kritik dönem” olarak tanımlayan Yıldırım, Jagland’a “Kritik dönemde Konseyi yanımızda görmek isteriz” mesajı verdi. Jagland ise “Türkiye ile Konsey arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesi için çalışmaya devam edeceğini” ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr