Irak'ta İran destekli Şii milisler, Musul'un 60 kilometre batısında yer alan Türkmen kenti Telafer'e yönelik operasyon başlattıklarını duyurdu. Türkmenlerin yaşadığı kent 2014 yılından beri terör örgütü IŞİD'in elinde bulunuyordu.

Çoğunluğunu Şii milislerin oluşturduğu Haşdi Şaabi, yani Gönüllü Halk Güçleri’nin sözcüsü Ahmed Asadi, dün “Tel Afer’i IŞİD’den temizleme operasyonu birkaç gün ya da saatler içinde başlayabilir” diyerek eklemişti: “Burası en önemli ve en tehlikeli hat, zira Musul’u Rakka’ya bağlıyor, dolayısıyla IŞİD’in tek ikmal ve kaçış hattı. Tel Afer nihai hedef, piramitin tepesi, oraya ulaşmak için yoldaki köyleri de kurtarmamız lazım.”

‘TÜRK ASKERİ VARLIĞINA KARŞI ÇIKIYORUZ'

Haşdi Şaabi komutanlarından Ebu Mehdi el Mühendis de Lübnan’ın el Ahbar gazetesine, Irak’ın Suriye sınırlarının korunması görevinin kendilerine verildiğini söyledi. Irak’ta Türk askeri varlığına Irak hükümeti gibi karşı çıktıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Haşdi Şaabi’nin Musul ya da Tel Afer’e girmesine sert dille karşı çıkarken “Allah’a şükür muktediriz” demişti.

ERDOĞAN HAŞDİ ŞABİ İÇİN NE DEMİŞTİ?

Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Musul operasyonuna ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdat yönetimine tepki göstererek, "Senin Bağdat dediğin tamamen Şia'dan oluşan bir ordunun yönetmenidir. 30 bin Haşdi Şabi geliyor diyorlar, geleceği varsa göreceği de var" demişti.

ABD açıkladı: Musul harekatı durduruluyor

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr