Başbakan Matteo Renzi, sabah saatlerinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Roma’daki başbakanlık sarayı Chigi’de kabul etti.

Liderlerin gündeminde, Ortadoğu’daki meseleler, Libya konusu ve ikili ilişkilerin yanı sıra, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkileri normalleştiren anlaşma gibi konuların olduğu belirtildi.

İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre Renzi, Türkiye ile yapılan anlaşmadan dolayı Netanyahu’ya takdir ve memnuniyetlerini iletti.

Renzi daha sonra, referandumla İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararının ardından istişarelerde bulunmak üzere Berlin’e hareketi öncesi parlamentonun her iki kanadında da bilgilendirme konuşması yaptı.

“Yıllarca İngiltere’nin AB’den Çıkmasını Tartışamayız”

Aylarca İngiltere’nin AB’ye girmesini tartıştıkları gibi yıllarca çıkmasını da tartışamayacaklarını söyleyen Renzi, “Bu, oy verenlerin demokratik hakkı bakımından gücendirici, AB için de ölümcül olabilir” dedi.

Referandum sonucuna saygı duyduklarını, ancak bunun koca bir kaya parçası düşmesi etkisi yaptığını söyleyen Renzi, Avrupa’nın bir kavşakta olduğunu savunarak, “Kıtamıza yeni bir başlangıç gerekiyor. İtalya bunun için elinden gelen her şeyi yapacak. İtalya duvarlar değil, köprüler inşa etme taraftarı” diye konuştu.

“Türkiye-İsrail arasındaki beklenmedik bir anlaşmaydı”


Avrupa fikrini iterek daha fazla güvenlik içinde olacakları yanılgısına kapılmamaları gerektiğini de ifade eden 40 yaşındaki İtalyan lider, şöyle devam etti:

“Aksine, 70 yıldır Avrupa’da barış olması, güçlü ve birlik içinde olunmasının sonucunu yansıtıyor. Yani işbirliği işe yarıyor. Güvenlik, savunma, iç faktörlere ilişkin işbirliği. Düşünün Avrupa’nın sınırları dışında neler oluyor. Bugün, Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşma resmen açıklandı. Ben Bibi (Binyamin) Netanyahu ile az önce bu konuyu tartıştım. Özellikle son 10 yılda bu coğrafi bölgede neler olduğunu görünce, bu iki ülke arasındaki anlaşma çok önemli bir sinyaldir.”

Renzi ayrıca, bunun beklenmedik ve bir yıl öncesine kadar düşünülemez bir anlaşma olduğunu da ekledi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr