Yaklaşık 6 milyon işçinin bir ay boyunca geçimini sağlamaya çalıştığı asgari ücretin 2017 yılında ne kadar olacağı aralık ayında belli olacak. Asgari ücretin belirlendiği komisyonda işçileri Türkİş temsil ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 1600 lirayı kabul edeceklerini açıkladı. Ancak Türk-İş’in açlık ve yoksulluk araştırmasına göre, bekâr bir işçinin yapması gereken asgari harcama tutarı aylık 1750 lira. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısını gelecek hafta yapması bekleniyor. Geçen yıl seçim vaadi nedeniyle hükümet asgari ücreti 300 lira zam yaparak 1300 liraya çıkarmıştı. Oysa devletin resmi kurumu TÜİK bir işçinin geçim maliyetini aylık 1600 lira olarak belirlemişti. Buna karşın asgari ücret 1300 lirada kaldı. Hükümetten gelen ilk açıklamalar dikkate alındığında gelecek yıl için artışın daha sınırlı olması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri Türk-İş temsil ediyor. Türkİş Başkanı Ergün Atalay geçen günlerde yaptığı açıklamada, “Asgari ücrette bu yıl yapılacak artış, geçen yılın gerisinde kalmamalı. Bizim bu düşüncemizi TÜİK’in geçen yıl komisyona sunduğu bir işçinin net yaşam maliyeti rakamı da destekler nitelikte. Devletin kurumuna göre, tek bir işçinin yaşama maliyeti geçen yıl net 1600 liraydı. Bu rakam bu yıl en az yüzde 10 artacak ama biz asgari ücrette 2017 için bu rakama imza atmaya hazırız. Bu işi fazla uzatmaya gerek yok, bize TÜİK’in geçen yıl komisyona sunduğu net 1600 lirayı versinler bu iş bitsin” demişti.

Bir kişi 1750 TL

Atalay, 2017 için 1600 lirayı kabul edeceklerini açıkladı ancak Türk-İş’in dün yayımladığı kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında bekâr bir işçinin yaşamak için yapması gereken asgari harcama tutarı aylık net 1750.31 lira olarak hesaplandı. Araştırmada, “Aile durumu dikkate alınmadan sadece bir kişinin yapması gereken harcama tutarı ile mevcut asgari ücret arasındaki fark ücretli çalışanların geçim koşullarını yansıtan önemli bir gösterge olmaktadır” denildi. Türk-İş’in araştırmasında, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1416.83 lira; gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise 4 bin 615.10 lira olarak belirlendi. Kasım itibarıyla aylık gıda harcaması tutarı bir önceki aya göre 12 lira attı. Aylık yaşam maliyetindeki bir aylık artış da 38 lira oldu.

Mühendise 3.500 lira

SGK ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) arasındaki protokol gereğince, her yıl ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücret belirleniyor. TMMOB 2017 için asgari ücreti brüt 3 bin 500 lira olarak belirledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr