Türkiye’de tasarlanarak imal edilen yerli eğitim HÜRKUŞ A uçağı, Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EASA) tarafından uluslararası onay sertifikası aldı.

HÜRKUŞ, Avrupa Havacılık ve Uzak Ajansı'nın sertifikalandırdığı ilk Türk özgün uçağı oldu.
Hem Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) hem de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından tasarım organizasyon onayına sahip TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayinin mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen Yeni Nesil HÜRKUŞ, SHGM ve EASA tarafından “Tip Sertifikası” almaya hak kazandı.

Sertifika töreni Farnborough'da düzenlenen Havacılık Fuarı'nda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAI) yer aldığı alanda gerçekleşti.

Törenin ardından 'ya açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ''Çok önemli bir gün yaşıyoruz. Yeni nesil temel eğitim uçağı projesinde ilgili konular çerçevesinde sertifika aldık. Bu vesileyle bu sertifikaya yayınlayacak olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne, Savunma Bakanlığı, Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı'na Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teşekkür ediyorum. Bu zorlu süreçte Türkiye'ye ilk kez uluslararası bir sertifika edinmiş uçak sahibi olma fırsatını sağlayan ve Türk havacılık sanayinin sınıfını bir kaç derece artmasına katkısı olan herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

HÜRKUŞ'un bugün çok özel bir gününü yaşıyoruz diye konuşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem de Türk mühendisleri tarafından üretilen ve geliştirilen iki uçağın testlerinin tamamlandıktan sonra, sertifikasyon süreci başlandığını belirterek şunları söyledi:

"ARTIK UÇMAYA ELVERİŞLİ OLDUĞUNU KANITLAYAN BİR UÇAĞIMI VAR"

“Beş yüzü aşkın uçuş sortisi gerçekleştirerek uçağımızın uçmaya elverişli olduğunu göstermiş olduk. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz tarihimizde ilk defa bir uçağa TİP sertifikası verdi. EASA da bu sertifikayı geçerli kıldı. Artık hem Türkiye'de hem de Avrupa'da uçmaya elverişli olduğunu kanıtlayan bir uçağımız var. Daha önce Türkiye'de üretilen birçok uçak var ancak böyle bir süreçten geçerek ruhsat almadılar. Bugün bakarsak bu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ilk verdiği EASA'nın da organizasyon olarak Türkiye'ye verdiği ilk sertifika oldu''

Öte yandan, EASA ilk kez tek bir uçakta kanopi patlatma sistemini ve fırlatma koltuğunu aynı anda sertifikalandırdı.

Sivil havacılık kuralları gereği bir uçak veya helikopterin ticari olarak uçması için EASA özel bir sertifikasyon programı uyguluyor
Hürkuş uçağına alınacak EASA sertifikası, TAI’nin halen tasarımını devam ettirdiği yerli helikopter ve sonrasında milli yolcu uçağı gibi projelere de önemli bir alt yapı sağlayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr